Slasne krofnice bez brašna, šećera i prženja u dubokom ulju? Postoji takav recept i čak je jednostavniji i ukusnije od originalne verzije! Riječ je o keto krofnicama, odnosno smjesi za tijesto sa minimum ugljikohidrata.
Možete ih jesti bez grižnje savjesti jer nemaju sve one kritične sastojke kojih se uvijek pribojavamo i uklapaju se u režime ishrane siromašne ugljikohidratima.
No, ako s druge strane ne vodite računa i samo želite da krofnice pripremite bez prženja onda umjesto kokosovog i bademovog brašna koristite obično pšenično, a umjesto eritritola - bijeli šećer.
Sastojci:
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 180 g krem sira (ili niskomasnog krem sira)
- 75 g kokosovog brašna
- 75 g bademovog brašna (blanširanog samljevenog badema)
- 1 prašak za pecivo
- 10 g eritritola (ili običnog šećera)
- kora od limuna
- ulje
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite pleh pek-papirom.
- Pomiješajte u posudi sir, jaja, koru limuna i eritritol. U smjesu dodajte kokosovo i bademovo brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa sve miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite da odstoji 10 minuta. Ako je tijesto premekano, dodajte još malo brašna.
- Kašiku umočite u ulje, pa njom vadite male količine tijesta iz smjese. Oblikujte kuglice i slažite ih na pleh, ali ne preblizu jednu drugoj.
- Pecite kuglice u 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Po želji ih pospite prah šećerom i služite sa prilogom po želji.