Trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom.
Vodeća naučnica u EFSA-i Marta Hugas izjavila je:
„Iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusa, poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV), pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane. U ovom trenutku, nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drukčije“, kazala je Hugas.
Evropski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) priopćio je da, iako su u Kini životinje najvjerojatniji izvor prvotne zaraze, virus se prenosi s čovjeka na čovjeka – mahom kapljičnim putem kad ljudi kišu, kašlju ili izdišu.
Naučnici i vlasti u cijelom svijetu prate razvoj bolesti i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa koronavirusa putem hrane.
Što se sigurnosti hrane tiče, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provođenju prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njezine pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane.