Mlaćenica dobiva se tokom proizvodnje maslaca, gušća je i kremastija od mlijeka, a može ga i zamijeniti u brojnim jelima.
Za 20-ak manjih komada trebat će vam:
240 g pirea od krompira
240 g naribanog sirovog krompira
200 g brašna
1 kašika sode bikarbone
1 kašika soli
230 ml mlaćenice
ulje za pečenje
Priprema:
Naribajte krpmpir i stavite na čistu krpu te iz njega dobro ocijedite višak vode. Stavite u posudu s pireom, brašnom, žličicom soli i sodom bikarbonom. Dobro promiješajte sastojke pa dodajte i mlaćenicu. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Zagrijte ulje u tavi na slabijoj vatri pa kašikom pažljivo izlijte smjesu na nekoliko mjesta da dobijete više manjih palačinki. Pecite sa svake strane po pet minuta dok ne poprime boju tamnog zlata i naribani krompir ne bude pečen. Poslužite tople.
Savjet više!
U smjesu možete dodati i naribanog sira, a ako nemate mlaćenice, jednostavno pomiješajte jednaku količinu mlijeka s dvije žlice bijelog octa ili limunova soka, pustite da pet minuta stoji pa dodajte u smjesu.