Domaći kukuruzni kruh i njegov miris jedna nam je od omiljenih uspomena na djetinjstvo.
Srećom, postoje bilježnice naših starih, a u njima i odličan recept za kukuruzni hljeb.
Priprema nije zahtjevna, a okus je nenadmašan.
SASTOJCI
kukuruzno brašno 250 grama
glatko brašno 250 g
svježi kvasac 0,50 kom
prašak za pecivo 0,50 kom
šećer kristal 1 kašičica
mlijeko 200 mililitara
voda 200 ml
so 3 kašičice
suncokretovo ulje 1 kašičica
kukuruzna krupica 2 kašičice
POSTUPAK
Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi sa strane da se aktivira.
U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj so i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i kašičicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke.
Tijesto ostavi na toploma pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata. Kada se udvostručilo volumenom, tijesto premijesi i stavi u kalup za pečenje kruha.
Ostavi da se tijesto u kalupu diže još dvadesetak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini.
Posipaj hljeb kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 stupeni 20 do 30 minuta. Hljeb nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na šnite te posluži s omiljenim namazom, prenosi 24sata.hr.