nenadmašan okus

Ispeci domaći kukuruzni hljeb, svi će ti zahvaljivati

Domaći kukuruzni kruh i njegov miris jedna nam je od omiljenih uspomena na djetinjstvo.

Srećom, postoje bilježnice naših starih, a u njima i odličan recept za kukuruzni hljeb.

Priprema nije zahtjevna, a okus je nenadmašan.

SASTOJCI

kukuruzno brašno 250 grama

glatko brašno 250 g

svježi kvasac 0,50 kom

prašak za pecivo 0,50 kom

šećer kristal 1 kašičica

mlijeko 200 mililitara

voda 200 ml

so 3 kašičice

suncokretovo ulje 1 kašičica

kukuruzna krupica 2 kašičice

POSTUPAK

Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi sa strane da se aktivira.

U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj so i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i kašičicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke.

Tijesto ostavi na toploma pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata. Kada se udvostručilo volumenom, tijesto premijesi i stavi u kalup za pečenje kruha.

Ostavi da se tijesto u kalupu diže još dvadesetak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini.

Posipaj hljeb kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 stupeni 20 do 30 minuta. Hljeb nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na šnite te posluži s omiljenim namazom, prenosi 24sata.hr.