Kardiovaskularne bolesti (KVB) ili bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu, izvještava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). KVB su grupa bolesti koje pogađaju srce i krvne žile. Iako mnogi čimbenici mogu izazvati srčane probleme, prehrana također igra značajnu ulogu. Stoga su liječnici i naučnici otkrili nekoliko vrsta hrane koje najgore utječu na zdravlje srca.
- Prerađena hrana
Konzumacija prerađene hrane, koja je bogata solju i šećerom, može biti štetna za naše zdravlje kardiovaskularnog sustava, kaže kardiolog dr. Bimal Chajjar za Healthshots. Prerađeno meso je najgora hrana za naše srce. Osim toga, studija iz 2021. otkrila je povezanost između većeg unosa prerađene hrane i ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.
- Pržena hrana
Konzumiranje pržene hrane može povećati razinu krvnog tlaka, sniziti HDL "dobar" kolesterol i uzrokovati pretilost, a sve to može povećati rizik od srčanih bolesti. Studija objavljena 2021. godine pokazala je da unos pržene hrane može povećati rizik od ozbiljnih srčanih bolesti i moždanog udara.
- Slatka hrana
Redovita konzumacija slatke hrane može s vremenom dovesti do rizika od bolesti srca. Istraživanje iz 2023. godine pokazalo je da previše šećera može biti loše za srce. Stoga bismo trebali izbjegavati slatku hranu i pića, kao što su kolači, slatkiši i gazirani sokovi, jer mogu pridonijeti pretilosti i štetiti zdravlju našeg srca.
- Rafinirani ugljikohidrati
Rafinirani ugljikohidrati su hrana koja je prošla kroz proces proizvodnje koji uklanja većinu njezine nutritivne vrijednosti. Hrani koja je prošla kroz taj proces nedostaju vlakna, vitamini, minerali i polifenoli.
Nutricionistica dr. Neeti Sharma zaključuje: "Rafinirani ugljikohidrati, kojih ima u bijelom kruhu i slično, nemaju apsolutno nimalo vlakana i drugih hranjivih tvari, što dovodi do debljanja i povećanog rizika od dijabetesa i bolesti srca."