bogatstvo okusa

Italijanska torta od riže je čista fantazija, a sve sastojke vjerovatno imate u kući

Uglavnom je svima zajedničko da se riža se polako kuha u mlijeku i začinima, pa se onda zapeče u rerni

Kolači od riže česti su na sjeveru Italije gdje su se pripremali od srednjega vijeka. Uglavnom je svima zajedničko da se riža se polako kuha u mlijeku i začinima, pa se onda zapeče u rerni.

Postoji puno verzija kolača i torti kojima je osnova riža, a italijanska torta od riže s aromom narandže jednostavno nas je oborila s nogu. Jednostavna, ukusna, zdrava i zasitna, ova torta savršena je kao "nešto slatko" poslije ručka ili kao međuobrok, a možete je jesti i za doručak.

Za pripremu će vam trebati oko 20 minuta, a za pečenje još sat vremena.

Sastojci:

  • 1,7 l mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • ½ limuna, samo kora, veći komadi
  • 200 g šećera
  • 300 g riže arborio
  • 5 jaja, odvojeno bjelance i žumance
  • 50 ml likera od narandže
  • 40 g grožđica, po želji
  • 1 narandža, samo korica, naribana, plus za posluživanje
  • šećer u prahu, za posluživanje
Čista fantazija

Priprema italijanske torte od riže s aromom narandže:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Kalup za torte promjera 24 centimatra s odvojivim dnom namastite i obložite papirom za pečenje.
  2. Mlijeko, mahunu vanilije, komadiće limunove kore i šećer stavite u veliki lonac i zakuhajte. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri oko 20-25 minuta, dok riža ne postane al dente i ne upije mlijeko, ali mora biti kremasta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Izvadite limunovu koru.
  3. U jednoj zdjeli pjenasto umutite žumance i liker.
  4. U drugoj zdjeli napravite čvrsti snijeg od bjelanaca.
  5. U ohlađenu rižu dodajte smjesu od žumanjaka, a zatim umiješajte snijeg od bjelanaca, pa grožđice i narandžinu koricu. Izlijte u pripremljeni kalup i pecite u rerni 1 sat.
  6. Poslužite toplo ili hladno, posuto s malo dodatne narandžine korice za kraj.