Magazin

Italijanski trik za prefinu tjesteninu

Tjestenina, špagete, ishrana, zdravlje

Tjesteninu prije pripreme nije nužno kuhati u vodi. Talijanski kuhari poigravaju se različitim metodama, a jedna od popularnih je pasta risottata. Pripremom tjestenine poput rižota dobiva se fini kremasti umak, a ta je metoda sjajna za sve one koji vole eksperimentirati u kuhinji.

Tjestenina se prethodno može zapeći u pećnici kako bi dobila orašastu aromu, ali taj korak nije nužan, popržiti se može i u šerpi, s lukom ili ljutikom.

Odaberite omiljeni temeljac ili umak i podlijevajte tjesteninu uz češće miješanje sve dok ne bude al dente, a umak se reducira. Pospite naribanim sirom i ukrasite začinskim biljem pa uživajte.

Sastojci za tjesteninu alla rižoto:

700-900 ml mesnog temeljca (ovisno o jačini vatre)
2 kašike maslinova ulja
2 ljutike
300 g tjestenine
200 ml suhog bijelog vina
2,5 šoljice umaka od paradajza
2 čehne bijelog luka
1 veliki paradajz
sol, biber, bosiljak

Priprema:

1. Ulijte u posudu temeljac pa zagrijte i držite na laganoj vatri da ostane toplo.

2. Zagrijte kašiku ulja pa dodajte sjeckanu ljutiku i pržite oko tri minute miješajući pa ubacite tjesteninu i pecite oko dvije minute.

3. Dodajte vino pa kuhajte miješajući oko dvije minute. Ulijte umak od paradajza i malo-pomalo dodajte po pola šoljice temeljca miješajući na srednje jakoj vatri. Ostavite da se tekućina reducira prije dodavanja nove.

4. Tjestenina je gotova nakon što omekša i bude al dente, a umak se zgusne. Bit će potrebno 20-25 minuta.

5. Na tavi zagrijte preostalo ulje, dodajte sjeckani bijeli luk i pržite minutu do dvije pa ubacite i sjeckani paradajz. Posolite, pobiberite pa ubacite tjesteninu i kuhajte oko minute te ukrasite bosiljkom.