raport saznaje

Iz CIK-a poslano pismo onima koji razmišljaju da ispune Dodikove želje: Upozoravamo vas, nemojte to raditi

CIK BiH, ministri ispunjavaju uvjete, Vijeće ministara BiH

Centralna izborna komisija BiH uputila je dopise općinskim i gradskim izbornim komisija u entitetu Republika Srpska u kojima ih napominje i upozorava da je CIKBiH isklјučivo nadležan i ovlašten da provodi izbore BiH, saznaje Raport.

Dopis CIK-a BiH komisijama u RS poslat je nakon poziva Vlade RS organima za provođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke.

U slučaju da se neki članovi općinskih i gradskih izbornih komisija u RS premišljaju ili odlučili su ispuniti želje SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom i njihovim koalicionim partnerima, saznajemo da je CIKBiH preventivno sve njih podsjetio da su dužni postupati nezavisno i nepristrasno i bez ispunjavanja političkih zahtjeva poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, te vjerno i savjesno obavlјati dodijelјene dužnosti.

Iz CIK-a nisu odgovorili na upit Raporta o tome da li je bilo ostavki na članstvo u općinskim i gradskim izbornim komisijama u RS nakon poziva tamošnje Vlade, no kako saznajemo i o čemu je Raport već pisao dosta je onih koji u strahu od režima u RS razmišljaju o ostavkama.

Ukoliko bi do toga došlo, jasno je da bi zbog kratkih rokova i mnogo posla kojeg je potrebno obaviti do oktobra izbori u RS-u bili ugroženi.

Izuzev CIK-a koji se ranije oglasio i saopćenjem za javnost o pozivu Vlade RS-a organima za provedbu izbora na ostavke iako ih ta vlada nije ni birala nego CIKBiH, drugih reakcija na ovu aktivnost koja vodi protivustavnom formiranju novih komisija nije bilo.

Za sada šute i Dodikovi koalicioni partneri, ali i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je nedavno nametnuo izmjene izbornog zakona BiH zbog čega je režim u RS krenuo u rušenje izbornog sistema BiH.