počeo sastanak

Izetbegović gasi požar u USK. Spominje se raskol u SDA, ali i u NES-u

SDA SAD sankcije SAD Bakir Izetbegović

Bakira Izetbegović krenuo je s gašenjem požara u Krajini. Kako je potvrđeno Raportu u centrali SDA u 11 sati trebao je početi sastanak lidera stranke za predstavnicima SDA iz USK.

Kako smo već sinoć objavili, došlo je do pregovora između stranaka Trojke (+ POMAK) i SDA na formiranju nove većine koja bi iz vlasti izbacila NES.

To je izazvalo paniku unutar NES-a, ali navodno i kod Bakira Izetbegovića koji strateški pokušava zadržati ovu stranku uz SDA jer mu trebaju kao privjesak i dokaza koalicionog kapaciteta stranke.

Do trzavica unutar vlasti u USK došlo je kada su iz SDA zatražili faktički rekonstrukciju vlasti u kojoj bi oni dobili više pozicija. To se nije svidjelo NES-u.

I to je spremno dočekala Trojka.

Unutar Skupštine USK, Trojka i POMAK, tzv. Blok 4, imaju devet zastupnika i najjača su grupacija.

S tim da treba istaći da je Naša stranka, koja ima jednog zastupnika, protiv koalicije sa SDA, no postoje naznake da bi dva ili tri zastupnika NES-a mogla promijeniti dres.

Isto tako, ukoliko Izetbegović uspije ugasiti ovaj požar, postavlja se pitanje da li će to pratiti svi SDA-ovci u Skupštini USK koji nisu zadovoljni koaliciom s NES-om.