Izetbegović tvrdi da Milorad Dodik laže
Politika

Izetbegović tvrdi da Dodik laže i da je sve bilo obrnuto: SDA ga je dobila 7:0

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, objavio je reagiranje u kojem tvrdi da Milorad Dodik laže.

Naime, Dodik jučer je otkrio da ga je ‘neko sa strane’ zvao i molio da ne ostavlja Bakira Izetbegovića na cjedilu.

Dodik nije htio otkriti ko je to, ali je u posljednje vrijeme isticao da mu se Izetbegović nudio.

Predsjednik SNSD-a prvo je kazao da bi mogao otkriti šta je Izetbegović sve dogovarao s njim i Draganom Čovićem. Potom je jučer kazao i da mu je Izetbegović kazao da ga mora napadati jer mu to prolazi u Sarajevu.

Sad se oglasio Izetbegović i tvrdi da Dodik laže.

“Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a posljednjih dana je u dva navrata pokušao da me uvuče u svoje medijske spinove i performanse, kojima uvijek skreće pažnju sa suštinskih događaja.

Tako je i ovaj put, kada Dodik svojim izjavama pokušava pomoći Osmorki, računajući da će se umjesto katastrofalnim sporazumom o formiranju vlasti na državnom niovu, mediji i javnost radije baviti pričama o tome ‘ko je koga zvao, ko je šta dogovorio’, koje su na nivou rekla-kazala”, kaže Izetbegović.

Kaže da je Dodik zvao njega

Kaže da nije namjeravao reagirati, ali da to sad radi jer mediji nasjednu na spinove.

“Dodik je prije nekoliko dana prvo rekao da sam ga ja zvao i nudio mu ‘svašta’ da bismo potpisali koalicioni sporazum. Nakon što taj prvi spin nije izazvao posebnu pažnju, Dodik se jučer odjednom ‘sjetio’ da to ipak nisam bio ja, nego neki ‘moj prijatelj'”, tvrdi Izetbegović.

Kaže da je neistina i to da mu je rekao ‘da ga moram napadati jer ako to ne radim da sam o lošoj situaciji’.

“Niti sam ja zvao Dodika, niti sam ovlastio bilo koga da ga zove u moje ime i bilo šta mu nudi. Potpuno sam siguran da Dodik na tu temu nije dobio poziv ni od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, što je špekulacija koja se pojavila u nekim medijima”, navodi predsjednik SDA.

On kaže da je sve bilo obrnuto.

“Dodik je preko nekolicine posrednika tražio da se sastane sa mnom na njegovom imanju u Laktašima, što nisam prihvatio, uz napomenu da se razgovori mogu voditi u Sarajevu, nakon što se okončaju izbori za domove naroda.

Pozivi su stizali u nekoliko navrata, sve dok mu SDP nije isporučio četvrtog delagata u Domu naroda PS BiH.

Tvrdi da je on uvjetovao Dodika

Što se tiče tvrdnje o ‘nuđenja svačega’ da bismo potpisali koaliciju, s obzirom da između nas nije bilo kontakta, priča sama po sebi pada u vodu. Ali, ostaju činjenice da je 2015. godine SDA umjesto SNSD-a vlast formirala sa PDP-om i SDS-om, a da je nakon izbora 2018. godine uvjet da bi Dodik ušao u vlast bilo potpisivanje Programa reformi (ANP) i nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine. I dok taj uvjet nije ispunio, nije mogao ući u vlast.

Dakle, što se tiče ‘nuđenja svačega’ i ‘dogovoranja s Dodikom’ – jedina istina je da smo dogovorili ANP, a on vrlo dobro zna zašto je na to pristao. Valjda će nekad smoći hrabrosti da to objasni i javnosti u entitetu RS”, kaže Izetbegović.

Na kraju je dodao da Dodika nije napadao zbog štete ili koristi.

“Napadali smo nakaradne i opasne politike koje je on vodio. Napadao je on, i državu BiH, i Bošnjake, i mene lično. Odgovor na njegove napade na državu bile su apelacije Ustavnom sudu BiH, gdje ga je SDA dobila 7:0”, zaključio je Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare