Magazin

Jagode i čokolada su savršen spoj, a ovaj desert obara s nogu!

Jagode i čokolada tako su dobar spoj da je sasvim razumljivo što je opjevan pa je zaista šteta ne uživati u njemu što češće

Jagode i čokolada tako su dobar spoj da je sasvim razumljivo što je opjevan - u istoimenoj pjesmi objavljenoj na posljednjem albumu grupe Đavoli, Space Twist iz 1998. godine - pa je zaista šteta ne uživati u njemu što češće. Kad je riječ o uživanju nepcem, slijedi jedan jako dobar recept u kojem je čokolada u vidu čokoladnog fondanta.

Taj poznati francuski desert vjerovatno vam je poznatiji u obliku popularnih lava cakesa, a kakav je u obliku torte i to torte ukrašene jagodama, imate priliku saznati zahvaljujući zaljubljenici u slatko na Instagramu pod imenom Zalogajčić.

Čokoladni fondant

Sastojci:

3 jaja
30 g šećera
100 g crne čokolade
110 g putera
50 g brašna

Sastojci za bazu:

250 g keksa
1 jaje
100 g putera

Dodatno:

slatko vrhnje
jagode

Priprema:

Puter i čokoladu zagrijte u mikrovalnoj rerni jednu minutu, kada se čokolada i puter otope promiješajte ih i pustite da se smjesa ohladi.

Jaja mutite sa šećerom dok se smjesa ne udvostruči, ulijte ih u ohlađenu čokoladnu smjesu i promiješajte. Dodajte brašno i promiješajte da se spoji.

Usitnite kekse i pomiješajte ih s jajem i maslacem. Smjesom obložite pripremljeni kalup za tortu i stavite bazu da se peče 10 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Izvadite bazu iz rerne i u kalup ulijte čokoladnu smjesu pa vratite tortu na 10 minuta u rernu. Gotovo je čim se vrh stisne.

Stavite u rernu 10 minuta,a čim se vrh stisne možete ga izvaditi.

Ukrasite šlagom i jagodama.