Jagode i čokolada tako su dobar spoj da je sasvim razumljivo što je opjevan - u istoimenoj pjesmi objavljenoj na posljednjem albumu grupe Đavoli, Space Twist iz 1998. godine - pa je zaista šteta ne uživati u njemu što češće. Kad je riječ o uživanju nepcem, slijedi jedan jako dobar recept u kojem je čokolada u vidu čokoladnog fondanta.
Taj poznati francuski desert vjerovatno vam je poznatiji u obliku popularnih lava cakesa, a kakav je u obliku torte i to torte ukrašene jagodama, imate priliku saznati zahvaljujući zaljubljenici u slatko na Instagramu pod imenom Zalogajčić.
Čokoladni fondant
Sastojci:
3 jaja
30 g šećera
100 g crne čokolade
110 g putera
50 g brašna
Sastojci za bazu:
250 g keksa
1 jaje
100 g putera
Dodatno:
slatko vrhnje
jagode
Priprema:
Puter i čokoladu zagrijte u mikrovalnoj rerni jednu minutu, kada se čokolada i puter otope promiješajte ih i pustite da se smjesa ohladi.
Jaja mutite sa šećerom dok se smjesa ne udvostruči, ulijte ih u ohlađenu čokoladnu smjesu i promiješajte. Dodajte brašno i promiješajte da se spoji.
Usitnite kekse i pomiješajte ih s jajem i maslacem. Smjesom obložite pripremljeni kalup za tortu i stavite bazu da se peče 10 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Izvadite bazu iz rerne i u kalup ulijte čokoladnu smjesu pa vratite tortu na 10 minuta u rernu. Gotovo je čim se vrh stisne.
Stavite u rernu 10 minuta,a čim se vrh stisne možete ga izvaditi.
Ukrasite šlagom i jagodama.