Politika

Jasmin Mujanović: Upravo mi je potvrđena zabrinjavajuća glasina vezana za EUFOR u BiH, u podvali učestvuju i dvije članice NATO-a

Politolog Jasmin Mujanović oglasio se na Twitteru i upozorio bh. javnost na navodne podvale koje se spremaju Bosni i Hercegovini iz kuhinje Zagreba, Beograda, ali i nekih članica EU i NATO-a.

Naime, Mujanović tvrdi kako Hrvatska lobira da njena vojska bude dio EUFOR misije u BiH, što je neprihvatljivo budući da je bila strana u ratu.

“Upravo sam iz zapadnog izvora potvrdio zabrinjavajuću glasinu: Hrvatska snažno lobira da bude primljena u misiju EUFOR-a u Bosni. Kao strana u bosanskom ratu i sa Zagrebom koji se rutinski miješa u poslijeratno upravljanje zemljom, ovo je kategorički neprihvatljivo.

Realno, s obzirom da je Hrvatska primarni pokrovitelj ustaničkog bloka HDZ-a BiH u Bosni, koji su pak najbliži partneri secesionističkom SNSD-u, a i jedni i drugi uživaju dobročinstvo Rusije, ovo bi prikazalo EUFOR u BiH kao zloćudnu silu u očima većine Bosanaca.

Iskreno se nadam da će ključni donositelji odluka u svim relevantnim zapadnim prijestolnicama imati razuma odbiti ovu smicalicu. Dolazak hrvatskih trupa u Bosnu gotovo 3 desetljeća nakon Daytona izazvao bi mnogo nestabilniju reakciju od protesta protiv segregacije”, poručio je Mujanović.

On se osvrnuo i na plan Milorada Dodika, da uz pomoć NATO i EU članica Mađarske i Francuske osigura da ukoliko EUFOR u BiH dobije produženje mandata, njihove jedinice neće biti stacionirane u RS, nego samo na području FBiH.

“Srpski secesionisti u Bosni koje podržava Rusija oslanjaju se na podršku Mađarske i Francuske kako bi osigurali da ako EUFOR u BiH dobije produženje mandata njihove jedinice neće biti stacionirane na području entiteta RS. Šokantan kolaboracionizam dviju članica NATO-a.

Dodik je preko Mađarske i Francuske…lobirao da se donese odluka po kojoj bi jedinice EUFOR-a bile stacionirane samo u FBiH. Jedan od zagovornika te ideje bio je francuski general Brice Houdet, inače operativni zapovjednik…operacije ALTHEA”, napisao je Mujanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare