Puno je kvalitetnih prehrambenih planova, kao najbolja najčešće se navodi mediteranska prehrana, visoko kotiraju i DASH dijeta, odnosno prehrana za kontrolu visokog pritiska, prehrana bazirana na biljnim namirnicama, povremeni post itd. To su prehrambeni pristupi koji znače i prilagođavanje životnog stila, a takvo organiziranje može nekada biti složeno ili zahtjevno. Američki ljekar porodične medicine i životnih stilova, dr. Tamaan Osbourne-Roberts, kaže da se s uvođenjem zdravog pristupa ipak odnekud treba krenuti te predlaže ono što naziva najjednostavnijom dijetom ikad čija se pravila mogu usvojiti u tri minute.
Promjer tanjira
Kako je rekao za mrežne stranice Medscape, ta je dijeta planiranje pomoću tanjira. Sve se svodi na to da se tanjir podijeli na nekoliko dijelova te da se u svaki dio stavi druga vrsta namirnica. Nije svejedno kakav je promjer tanjira - on predlaže tanjir od 20 centimetara u promjeru koji treba podijeliti na četvrtine.
Podjela namirnica na tanjiru nije novost, a dr. Osbourne-Roberts predstavio je svoju varijantu tog načina prehrane za koju tvrdi da će biti učinkovita uz pridržavanje nekih jednostavnih pravila. Prvu četvrtinu tanjira treba napuniti škrobnim namirnicama, a najbolji su izbor vlaknaste namirnice poput graha i batata. Sljedeća je četvrtina rezervirana za meso, odnosno za proteine. U obzir ponajprije dolaze meso peradi, riba i povrće bogato proteinima. Preostala polovica tanjira rezervirana je za povrće, sirovo ili kuhano, što raznolikije, to bolje. Naravno, treba se zadržati na jednom tanjiru po obroku.
Gdje ide povrće u umaku?
Ipak, valja imati na umu neka pravila i podsjetiti korisnike da se krompir i kukuruz ne ubrajaju u povrće - krompir je škrobna namirnica, a kukuruz je žitarica. Brokula je, naravno, povrće, ali ako je obavijena umakom od sira onda ide na proteinski kvadrant. Salata začinjena sirćetom, maslinovim uljem ili limunom ide na povrtnu polovicu, no ako je začinjena umakom na bazi vrhnja onda ide među proteinsku hranu. I to su uglavnom sva pravila.
Ovakav pristup neki smatraju nedovoljno razrađenim te neadekvatnim za učinkovito mršavljenje kod ozbiljne pretilosti. Uz to, ovakvu prehranu smatraju vjerojatno nedovoljno raznolikom, a i pitaju se kako podjela na tanjuru funkcionira s doručkom. Oni kojima se pristup svidio misle da pruža dobre smjernice za to koje namirnice treba jesti u većim količinama, a koje u manjim ili nikako.