Politika

Je li se Dodik umorio?

Priznanje Bakira Izetbegovića da ga je Milorad Dodik zvao ‘da sjednu’ otkriva da se predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, umorio ali prije svega i uplašio.

Već mjesecima Dodik vrši političko nasilje nad institucijama BiH blokirajući njihov rad a sve pod suludim, zdravom razumu nepoimljivim izgovorom da mu je zakonom zabranjeno da negira genocid u Srebrenici, veliča razne ratne krvoloke i vrijeđe njihove žrtve.

U isto vrijeme dok Dodik, zajedno sa pogubljenom i sluđenom opozicijom iz RS – koja ga u jednom času ruši, u drugom mu daje vjetar u krila da što visočije leti – blokira sve, jača ofanziva međunarodne zajednice da konačno raspetlja čvor koji on uporno steže.

Prvenestveno se to odnosi na administraciju SAD pod vodstvom predsjednika Joa Bidena. Iz niza imenovanja i odluka koje je donio u posljednjem periodu jasno je da će se BiH vraća u američki fokus i da su zasukali rukave da ovdje pospreme stanje. A sudeći prema pravcu u kojem idu, to se nimalo ne sviđa Miloradu Dodiku.

U jasnim i otvorenim razgovorima, što je na kraju i sam Dodik priznao, Amerikanci su bez okolišanja najavili nove sankcije koje ovaj put neće pogoditi samo Dodika nego i cijelu RS.

Iako kaže da “mu se jebe za sankcije”, iz njegovih postupaka se vidi da nervoza i strah rastu.

Svjestan je Dodik da ukoliko bi američke sankcije ovaj put bile šire, odnosno ako bi pogodile šire rukovodstvo RS, privredu i ekonomiju, da bi ga mogao srušiti talas nezadovoljstva samog naroda.

Pored toga, nervozu, strah i paniku Dodiku stvara i činjenica je u svom pomahnitalom pohodu sve usamljeniji. Prema svim inforacijama, Dodik za sve što radi nema podršku i visokopozicioniranih SNSD-ovaca kao što su Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović ili Zoran Tegeltija.

S obzirom na to da je na putu iz kojeg ‘nema nazad’ Dodik iz dana u dan postaje radikalniji i žeši, ali istovremeno pokušava naći izlaz.

Ovaj put, kao i svaki put do sada, tražio je da mu slamku spasa pruži njegov dugogodišnji koalicioni partner – predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

I u gotovo svim dosadašnjim slučajevima Izetbegović mu je rado priticao u pomoć, no sad je i tu naišao, bar za sada, na potpunu blokadu.

Upravo bi potpuna izolacija Dodika i na domaćem terenu mogla dovesti do toga da ‘laktaški vožd’ potpuno pogubi konce i sklizne u politički ambis iz kojeg teško da ima povratka.

Sad je pitanje da li Izetbegović, ali i ostali probosanski orijentirani lideri mogu istrajati u tome da u potpunosti izoliraju Dodika, koji će tad na vjetrometini izgledati kao otkačeni motor aviona koji leti u sunovrat.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare