Brojne studije donose niz zdravstvenih prednosti ovoga čaja. Naučnim je istraživanjima potvrđeno da ljudi koji redovito piju crni čaj rjeđe obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila te od raka želuca, jednjaka i pluća, a kod starije populacije rjeđa je pojava Alzheimerove bolesti.
Holesterol i imunitet
Postoje i dokazi da može smanjiti nivo šećera u krvi neposredno nakon obroka. Crni čaj sadrži i amino kiselinu l-teanin, iako neke druge vrste čajeva sadrže veću količinu te amino kiseline koju mnogi koriste kako bi poboljšali poremećaje uzrokovane stresom, raspoloženje i kvalitet sna. Nadalje, nekoliko studija sugerira da redovita konzumacija ovog čaja može smanjiti rizik za kardiovaskularne bolesti, a poznato je i da je prehrana bogata flavonoidima povezana s manjim rizikom za kardiovaskularne bolesti. Povišen holesterol je rizičan faktor za srčane bolesti, no rezultati istraživanja o utjecaju crnog čaja na snižavanje nivoa lošeg ili LDL holesterola su vrlo raznoliki. Neke ranije studije su sugerirale da crni čaj može sniziti nivo lošeg holesterola, no studija iz 2015. je pokazala da svakodnevno pijenje crnog čaja nije značajno promijenilo nivo masnoća kod osoba s granično povišenim holesterolom.
Bolji imunitet
Crni čaj sadrži alkilamin antigen koji pomaže potaknuti naš imunološki odgovor. Osim toga on također sadrži tanine koji se bore protiv virusa i koji nas štite od gripe i viroze.
Ako se želite odreći kafe…
Za razliku od napitaka koji imaju relativno velik postotak kofeina, male količine kofeina koje se nalaze u crnom čaju mogu poboljšati protok krvi u mozak, i to bez pretjeranog stimuliranja rada srca. Osim toga, stimulira metabolizam, dišni sistem, kao i srce i bubrege.