Neke vrste kafe imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osjetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.
Da biste neutralisali kiselinu i olakšali probavu, možete da se poslužite magičnim bijelim praškom - sodom bikarbonom.
Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog pretjerane konzumacije slatke i masne hrane.
Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.
Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lijek za neutralisanje kiseline.
Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne osjeća ukus ovog praha.
Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spriječi pojavu kiselosti u organizmu.
Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam - pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević.
Možda niste znali, ali najgora kombinacija su zapravo kafa i mlijeko, bijeli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osjetljiv želudac trebalo da izbjegavaju ispijanje kafe na ovakav način.