Magazin

Jede vam se nešto slatko? Isprobajte ovaj jednostavan recept za kolač od mrkve

Ukusni kolač od mrkve odlično će ići uz kafu. Iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, sokove i smoothije. Ako ste sumnjičavi kako će vaši gosti reagirati na mrkvu u kolaču, umirit će vas saznanje da se mrkva gotovo i ne osjeti pored kombinacije cimeta i limuna.

Sastojci

Za biskvit:

4 jaja

2,5 dl šećera

4 dl brašna

2 kašikice vanilin šećera

2 kašikice praška za pecivo

2 kašikice sode bikarbone

2 kašikice cimeta

2,5 dl ulja

1 veća mrkva

Za glazuru:

60 g putera

300 g krem sira

5 kašikica šećera u prahu

2 kašikice vanilin šećera

nekoliko kapi limuna

Priprema

  1. Mikserom umutite jaja i šećer.
  2. U drugu posudu dodajte brašno i suhe sastojke. Izmiješajte ih i dodajte sve u izmiksana jaja i šećer. Ručno promiješajte sve.
  3. Dodajte mrkvu i ulje i ponovno ručno promiješajte da se svi sastojci sjedine.
  4. Smjesu istresite u pleh za kolače, zagladite i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni otprilike 20 minuta.
  5. Dok se biskvit peče, napravite glazuru. Prvo mikserom dobro umutite puter i krem sir.
  6. Potom dodajte suhe sastojke i limun i ručno promiješajte.
  7. Kad se biskvit ohladi premažite ga glazurom i ostavite u frižideru jedan do dva sata prije posluživanja.

U slast!