Ukusni kolač od mrkve odlično će ići uz kafu. Iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, sokove i smoothije. Ako ste sumnjičavi kako će vaši gosti reagirati na mrkvu u kolaču, umirit će vas saznanje da se mrkva gotovo i ne osjeti pored kombinacije cimeta i limuna.
Sastojci
Za biskvit:
4 jaja
2,5 dl šećera
4 dl brašna
2 kašikice vanilin šećera
2 kašikice praška za pecivo
2 kašikice sode bikarbone
2 kašikice cimeta
2,5 dl ulja
1 veća mrkva
Za glazuru:
60 g putera
300 g krem sira
5 kašikica šećera u prahu
2 kašikice vanilin šećera
nekoliko kapi limuna
Priprema
- Mikserom umutite jaja i šećer.
- U drugu posudu dodajte brašno i suhe sastojke. Izmiješajte ih i dodajte sve u izmiksana jaja i šećer. Ručno promiješajte sve.
- Dodajte mrkvu i ulje i ponovno ručno promiješajte da se svi sastojci sjedine.
- Smjesu istresite u pleh za kolače, zagladite i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni otprilike 20 minuta.
- Dok se biskvit peče, napravite glazuru. Prvo mikserom dobro umutite puter i krem sir.
- Potom dodajte suhe sastojke i limun i ručno promiješajte.
- Kad se biskvit ohladi premažite ga glazurom i ostavite u frižideru jedan do dva sata prije posluživanja.
U slast!