Jednostavnom i brzom metodom obrade brojne vrste povrća možete pripremiti za daljnje kuhanje, za sušenje ili dehidriranje ili pak za smrzavanje. Ta je metoda blanširanje, odnosno kratko prokuhavanje i brzo hlađenje, pomoću kojeg će povrće postati nježno hrskavo, a zdravi sastojci ostat će sačuvani u njemu. Po riječima nutricionistice Steph Grasso nakon blanširanja povrće u zamrzivaču možete čuvati mjesecima, a na pripremu nećete izgubiti puno vremena. Grasso je sve prikazala na TikToku, a objasnila je i zbog čega preferira blanširanje povrća.
"Blanširanje pomaže zadržati hranjive tvari u povrću tako što zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuju razgradnju i gubitak hranjivih tvari tokom vremena. Enzime zaustavlja prokuhavanje i potom brzo hlađenje u ledenoj vodi, čime se hranjive tvari "zaključavaju" u namirnici, a boja, tekstura i kvaliteta povrća ostaju netaknute", objasnila je.
Takvim postupkom dobit ćete mnogo više hranjivih tvari iz povrća nego kad biste ga jednostavno spremili izravno u zamrzivač. Bez blanširanja prije smrzavanja, enzimi u namirnici nastavit će raditi, što dovodi do gubitka hranjivih tvari. Osim toga, smrzavanje bez pripreme uništit će teksturu povrća.
Kako to učiniti
Blanširanje povrća nije komplicirano. Prema nutricionistici Grasso, ovo je pet koraka za blanširanje.
- Operite, očistite i narežite povrće.
- Stavite ga u kipuću vodu na tri do četiri minute.
- Procijedite.
- Stavite ga zdjelu s ledenom vodom na jednu do četiri minute, ovisno o vrsti povrća.
- Izvadite povrće iz ledene kupke, osušite na papirnatom ubrusu, stavite u vrećicu za smrzavanje i pohranite u zamrzivač.
Vrijeme prokuhavanja ovisi o vrsti povrća. Kako kaže Matzelaar, delikatnije zeleno povrće, poput špinata, može trebati samo minutu do dvije, dok su za ono čvršće, poput mrkve ili brokule, potrebne tri do četiri minute.