Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega 3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja hroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.
Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju i na to da omega 3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.
Stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Univerziteta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora.
Naučnici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega 3 masnih kiselina.
Proučili su informacije o 25 570 sudionika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija.
Sveukupno se, tokom otprilike 11 godina praćenja njihova zdravstvenog stanja u njih 4944 ili oko 19 posto razvila hronična bolest bubrega.
Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja hronične bubrežne bolesti u grupi ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega 3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje.
Zanimljivo je, kažu istraživači da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega 3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, i bolesti bubrega.
“Viši nivoi n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora naučnici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla”, napisali su autori.
“Naši rezultati idu u prilog činjenici da omega 3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja hroničnih bubrežnih bolesti”, zaključili su.