Odlučite se za zdraviju opciju pljeskavice i pripremite je od bulgura i povrća. Vrlo je jednostavno, a okus sočnosti će vas oduševiti. Za nju će vam biti potrebno 30-40 minuta
Sastojci:
150 g bulgura,
350 ml vode,
tikvica,
luk,
mrkva,
2 jajeta,
2 čehna bijelog luka,
4-5 kašika prezle,
4-5 kašika integralnog brašna,
kašika sjeckanog peršina,
prstohvat kurkume,
so, biber,
2 dl jogurta.
Priprema:
Zakuhanu posoljenu vodu izlijte preko bulgura, poklopite i ostavite 20 minuta. Tikvicu i mrkvu naribajte, malo posolite i ostavite 10 minuta. Ocijedite višak vode iz bulgura pa pomiješajte s ocijeđenim tikvicama i mrkvom. Dodajte sitno sjeckani luk, protisnuti bijeli luk, brašno, prezlu i jaja, te sve začinite.
Sve dobro izmiješajte u kompaktnu smjesu. Oblikujte pljeskavice i uvaljajte ih u brašno sa svih strana. Pržite na zagrijanom ulju nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju smeđu boju. Izvadite na papirnate ubruse kako bi upio višak masnoće te poslužite s jogurtom i sezonskim salatama.