Skoro trećina odrasle populacije ima povišeni krvni pritisak.
Hipertenzija je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, posebice koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za hronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju. Stoga je važno voditi računa o krvnom pritisku koji bi trebao biti ispod 120/80 mmHg. Ako je krvni pritisak iznad 140/90 mmHg, radi se o povišenom krvnom pritisku, odnosno hipertenziji.
Postoje lijekovi za kontrolu i snižavanje krvnog pritiska, no dovoljno je i napraviti nekoliko jednostavnih promjena. Za snižavanje krvnog pritiska najvažnije je smanjiti unos natrija. Idealno je unositi manje od 1500 mg natrija dnevno. Prosječnom zapadnjačkom prehranom unosimo 3500 mg natrija u danu, katkad i više.
Prema ljekarima, prehrana s niskim unosom natrija jednaka je uzimanju jednog do dva lijeka za snižavanje krvnog pritiska. Nauka se slaže. Istraživanja iz 2019. pokazuju da visok unos natrija povećava krvni pritisak, dijelom zbog zadržavanja vode i promjena u strukturi i funkciji određenih arterija. Sistemski pregled iz 2013. pokazao je da smanjenje unosa soli također može smanjiti krvni pritisak.
Iako prehrana može igrati značajnu ulogu u snižavanju ili održavanju vrijednosti krvnog pritiska, od pomoći može biti i održavanje tjelesne težine, spavanje šest do osam sati po noći, izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola te redovita aerobna tjelesna aktivnost.