Kuglof je poslastica koju svi vole. Donosimo jednostavan recept za kuglof koji će vam uvijek uspjeti. Ova ukusan kuglif ostaje sočan i po nekoliko dana.
Sastojci
2 jaja
150 g šećera
230 ml mlijeka
100 ml ulja
300 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo
10 g vanilin šećera
200 g grožđica
Priprema
Rernu zagrijte na 180 stepeni, a kalup veličine 22 centimetra dobro namastite. Grožđice namočite u malo hladne vode kako bi omekšale pa ih procijedite. U zdjelu stavite jaja, šećer, vanilin šećer i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje. Dodajte mlijeko i ulje pa promiješajte pjenjačom. Dodajte brašno, prašak za pecivo te miješajte dok je dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ubacite grožđice i promiješajte špatulom.
Ulijte smjesu u kalup, stavite u rernu i pecite dok vrh kolača ne postane zlatno smeđe boje. Pecite otprilike 30 do 40 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite u kalupu 15 minuta. Zatim oprezno okrenite i ostavite na rešetki da se ohladi. Po želji kuglof pospite šećerom u prahu ili prelijte sirupom od šećera i citrusa.
Ovaj jednostavan recept za kuglof uvijek uspije.