Životni stil

Jednostavan recept za kuglof s grožđicama: Uvijek uspije

Jednostavan recept za kuglof kuglof na tanjiru bijela podloga

Kuglof je poslastica koju svi vole. Donosimo jednostavan recept za kuglof koji će vam uvijek uspjeti. Ova ukusan kuglif ostaje sočan i po nekoliko dana.

Sastojci

2 jaja
150 g šećera
230 ml mlijeka
100 ml ulja
300 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo
10 g vanilin šećera
200 g grožđica

Priprema

Rernu zagrijte na 180 stepeni, a kalup veličine 22 centimetra dobro namastite. Grožđice namočite u malo hladne vode kako bi omekšale pa ih procijedite. U zdjelu stavite jaja, šećer, vanilin šećer i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje. Dodajte mlijeko i ulje pa promiješajte pjenjačom. Dodajte brašno, prašak za pecivo te miješajte dok je dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ubacite grožđice i promiješajte špatulom.

Ulijte smjesu u kalup, stavite u rernu i pecite dok vrh kolača ne postane zlatno smeđe boje. Pecite otprilike 30 do 40 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite u kalupu 15 minuta. Zatim oprezno okrenite i ostavite na rešetki da se ohladi. Po želji kuglof pospite šećerom u prahu ili prelijte sirupom od šećera i citrusa.

Ovaj jednostavan recept za kuglof uvijek uspije.