RAVNOTEŽA SLATKOG I SLANOG

Jednostavan recept za salatu od kelja sa svježim preljevom od meda

Ova zdrava salata ima lijepu ravnotežu slatkog i slanog s dodatkom meda kao prirodnog zaslađivača koji daje moćan okus. Proteine, vlakna i zdrave masti, što će pružiti dužu sitost, osiguravaju orašastosti plodovi.

Sastojci:

3 kašike svježeg soka od limuna,

1 kašika meda,

1/2 kašičice soli,

hrpa svježeg kelja, grubo sjeckana

3 srednje mrkve, oguljene i narezane na tanke ploške,

1/4 šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja,

1/2 šolje sirovih badema, grubo sjeckanih,

1 velika šaka feta sira, smrvljena,

Priprema:

Stavite sok od limuna, med i sol u veliku zdjelu i umutite.

Dodajte kelj i mrkvu, a zatim rukama sve zajedno stisnite, što će pomoći začiniti kelj i mrkvu te omekšati kelj tako da je ukusnije jesti sirovo.

Stavite maslinovo ulje u malu tavu na srednjoj vatri i dodajte bademe. Miješajte 1-2 minute dok bademi ne postanu zlatno smeđi.

Prelijte vruće bademe i ulje preko kelja i izmiješajte.

Pospite smrvljenim sirom.