Ova zdrava salata ima lijepu ravnotežu slatkog i slanog s dodatkom meda kao prirodnog zaslađivača koji daje moćan okus. Proteine, vlakna i zdrave masti, što će pružiti dužu sitost, osiguravaju orašastosti plodovi.
Sastojci:
3 kašike svježeg soka od limuna,
1 kašika meda,
1/2 kašičice soli,
hrpa svježeg kelja, grubo sjeckana
3 srednje mrkve, oguljene i narezane na tanke ploške,
1/4 šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
1/2 šolje sirovih badema, grubo sjeckanih,
1 velika šaka feta sira, smrvljena,
Priprema:
Stavite sok od limuna, med i sol u veliku zdjelu i umutite.
Dodajte kelj i mrkvu, a zatim rukama sve zajedno stisnite, što će pomoći začiniti kelj i mrkvu te omekšati kelj tako da je ukusnije jesti sirovo.
Stavite maslinovo ulje u malu tavu na srednjoj vatri i dodajte bademe. Miješajte 1-2 minute dok bademi ne postanu zlatno smeđi.
Prelijte vruće bademe i ulje preko kelja i izmiješajte.
Pospite smrvljenim sirom.