Jednostavna, ukusna, lagana i kremasta poslastica.
Ovo je recept za cheesecake, koji možete da kombinujete sa različitim voćem.
Sastojci
Kora:
300 grama plazme
100 gr lješnika
vanilin šećer
150 gr putera
150 mililitara soka od narandže
Fil:
500 gr krem sira
1 kašika arome vanile
200 gr bijele čokolade
300 ml slatke pavlake
Voćni fil:
400 gr višanja (ili drugog voća po vašem izboru)
50 ml vode
4 kašike šećera
1 kašika gustina
Ganache:
150 gr bijele čokolade
50 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru pomiješajte mljevenu plazmu, mljeveni ili sjeckani lješnik, vanilin šećer, otopljeni puter i sok od narandže.
Dobijenu smjesu rasporedite u kalup prečnika 24 centimetra i odložite u frižider.
U šerpici pomiješajte višnje, šećer i vodu i stavite da se kuha.
Kada preljev počne da ključa kuhajte još oko pet minuta. U šoljici pomiješajte gustin sa malo vode, dodajte višnjama i uz stalno miješanje kuhajte oko dvije-tri minute da se smjesa zgusne.
Ostavite da se malo ohladi. Krem sir pomiješajte sa vanilijom i otopljenom bijelom čokoladom, dodajte umućenu slatku pavlaku i sve zajedno sjedinite.
Polovinu fila rasporedite preko kore, dodajte fil od višanja, zatim ostatak fila i odložite u frižider.
Za ganache bijelu čokoladu i slatku pavlaku istopite na pari i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko kolača i vratite u frižider da se dobro ohladi.