Carski drobljenac ili Kaiserschmarrn je jedno od onih jela koje svi obožavaju, ali su mnogi na njega zaboravili.
Iako ima carski naziv, bio je posebno popularan "u narodu" pa je tako postao dio tradicionalnih jela. Drobljenac je ukusan u kombinaciji s domaćim džemom od šljiva ili pečenim jabukama, prenosi "Večernji list".
Sastojci: 3 jaja, 2 žlice šećera, 180 g brašna, 150 ml mlijeka, 40 g maslaca, džem od šljiva ili drugi džem po izboru.
Priprema: U posudi pomiješaj šećer i žumanjke. Dodaj mlijeko i brašno te sve zajedno zamiješaj. U posebnoj posudi pomoću miksera izradi bjelanjke dok ne dobiješ snijeg.
Špatulom pažljivo umiješaj snijeg u smjesu s brašnom. Maslac na tavi zagrij na srednje jakoj vatri te dodaj smjesu.
Peći smjesu dok donja strana ne poprimi zlatnu boju te ju zatim pomoću špatule ili kuhače nareži na manje komadiće.
Nastavi komadiće peći još nekoliko minuta te kada su gotovi prebaci u tanjur i prelij s nekoliko žličica džema od šljiva.
Kaiserschmarrn je najbolje jesti topal zato ga pojedi odmah nakon pripreme. Smjesu također iskoristi odmah nakon što si u nju umiješala bjelanjke jer je tada najpjenastije strukture.