Uz puno talenta, odlučnosti i discipline, za vanserijski uspjeh Novaka Đokovića zaslužna je, kako sam tvrdi, i prehrana. Slavni teniservjeruje kako je baš zahvaljujući specifičnom režimu prehrane pun snage i lako pomiče granice. Ali koliko je jednostavno provesti njegov plan?
Već je poznato da je iz prehrane odavno izbacio gluten, mliječne proizvode, šećer i crveno meso, da tokom dana pije puno vode, a jutro počinje čašom mlake vode s limunom za detoksikaciju, no u nedavnom je intervjuu otkrio još pojedinosti o svom jelovniku, naprimjer da povremeno umjesto vode s limunom na prazan želudac popije sok od celera, a nakon toga zeleni smoothie s različitim algama, voćem i drugim dodacima prehrani.
Nadalje, teniski as jede puno voća i povrća, izbjegava namirnice koje se dugo kuhaju i često konzumira cjelovite žitarice, kvinoju, divlju rižu, proso i krompir kuhan na pari. Đoković je također pobornik povremenog posta pa 16 sati u danu posti, dok se ostatak vremena uglavnom pridržava određenih pravila prehrane prema kojima je kreiran njegov "šampionski jelovnik".
Bacite oko na Novakov jelovnik pa recite biste li i vi na njemu toliko izdržali, posebno ako biste se, kao i on, iscrpljivali napornim treninzima.
Prvi dan
Doručak: Odmah po ustajanju pije vodu s dvije kapike meda. Zatim jede muesli (uključujući organsku zob, brusnice, grožđice, sjemenke bundeve ili suncokreta i bademe).
Prijepodne (po potrebi): hljeb bez glutena ili krekeri s avokadom i tunom.
Ručak: salata od miješanog povrća, tjestenina primavera bez glutena (uključujući tjesteninu od riže, tikvice, šparoge, sušeni paradajz i veganski sir po izboru).
Popodnevni snack: Jabuka s maslacem od indijskih oraščića; dinja.
Večera: Kelj, Cezar salata (kelj, komorač, kvinoja i pinjoli) plus preljev (uključujući inćune ili sardine); supa minestrone; fileti lososa s pečenim paradajzom i marinadom.
Drugi dan
Doručak: Voda, dvije kašike meda, banana s maslacem od indijskih oraščića, voće.
Prijepodne (ako je potrebno): Tost bez glutena s maslacem od badema i medom.
Ručak: salata od miješanog povrća, pikantna salata od rezanaca (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijske oraščiće i listove bosiljka, balzamično sirće).
Popodnevni snack: Voće i orašasti plodovi;
Večera: Salata od tunjevine (marune, cannellini grah, rikula, tuna, crvena paprika, rajčice i slanutak iz konzerve), supa od rajčica, pečeni paradajz.
Treći dan
Doručak: Voda, dvije kapike meda, bezglutenska zob s maslacem od indijskih oraščića i bananom, voće.
Prijepodne (ako je potrebno): Domaći humus (uključujući slanutak i soja umak bez glutena) s jabukama.
Ručak: zelena salata, tjestenina bez glutena s pestom (uključujući tjesteninu od riže, orahe i listove bosiljka).
Popodnevni snack: Avokado s krekerima bez glutena, voće.
Večera: Salata s avokadom i domaćim preljevom, supa od mrkve i đumbira.