poslastica iz djetinjstva

Jeste li čuli za pijesak tortu? Preukusna je, gotova u manje od pola sata i za nju ne morate paliti rernu

Pijesak torta jedna je od najpoznatijih poslastica bez pečenja koja je mnogima obilježila djetinjstvo. Priprema se brzo i jednostavno, što znači da će vam za njenu pripremu, naravno bez hlađenja, trebati tek oko 20-ak minuta. Odličan je ovo desert kojim možete započeti svoje putovanje u svijet poslastica, ali i spas za one dane kad vam se ne pali pećnica ili kad nemate previše vremena.

Sastojci

  • 1 l mlijeka
  • 130 g šećera
  • 4 pudinga od vanilije
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 120 g šećera u prahu
  • 150 g mljevenih plazma keksa
  • 120 g kokosa
  • 170 g mljevenih oraha

Za ganache

50 g mliječne čokolade
50 g crne čokolade
100 ml slatkog vrhnja

Priprema

Od litra mlijeka odvojite 250 ml. U tih 250 ml razmutite pudinge, a ostatak mlijeka stavite da se kuha sa šećerom. Kada mlijeko provri, dodajte puding smjesu, miješajte i kuhajte dok ne provri još jednom. Smjesu sad prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Pjenasto umutite maslac i šećer u prahu pa u to dodajte ohlađenu puding smjesu. Sve zajedno dobro umutite i podijelite na tri dijela.

U jedan fil dodajte mljevenu plazmu, u drugi kokos, a u treći orahe. Sada u kalupu veličine 22 cm rasporedite filove, prvo keks, pa kokos, a na kraju orah. Ostavite da se ohladi u frižideru najmanje dva sata.

Nakon ganache tako što ćete u lončić staviti sve potrebne sastojke, polako zagrijavati uz stalno miješanje dok se čokolade ne otope i sjedine sa slatkim vrhnjem. Radite li ovo inače u mikrovalnoj pećnici, možete i sada, samo pazite na temperaturu. Kad je ganache gotov, polako ga prelijte preko torte i ponovno sve zajedno vratite u frižider dok se ganache ne stegne.

Po želji, ukrasite polovinama oraha, pistacijom ili ribanom čokoladom.