recept

Jeste li ikad čuli za babu ganuš?

napravite orijentalni namaz.

Baba ganuš je namaz. Riječ je o jelu od pečenih patlidžana. U tradiciji dugoj vjekovima patlidžan se priprema u kuhinjama s područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Baba ganuš se izvorno smatra libanonskim jelom.

Potrebno

3 patlidžana srednje veličine ili 2 veća (do 700 g ukupno)
1 čehno bijelog luka
2 kašike limunovog soka, cijeđenog
2 kašike maslinovog ulja extra vergine
2 kašike tahina
1 prstohvat soli

Priprema

Operite patlidžane i izbodite na više mjeste viljuškom. Pecite u rerni 45-60 minuta. Također možete peći na otvorenom plamenu, roštilju oko 10-20 minuta (ovisno o veličini ploda). Povremeno okrećite, da se ispeku ravnomjerno.
Ohlađene patlidžane ogulite.
Kašikom ili drugim pomagalom izdubite meso. Ako vam smetaju, očistite sjemenke. Dodajte ostale sastojke, počevši s limunovim sokom. Poslužite na sobnoj temperaturi, preliveno kašikom maslinovog ulja i sjemenkama nara ili lišćem paprene metvice, peršunom. Može i drugim začinom koji imate pri ruci ili u vrtu.
Ako spremate veću količinu, ostatke stavite u nepropusnu staklenu zdjelicu i čuvajte u frižideru.