Luk će izgubiti svoju ljutinu i hrskavost ako ga ispečete u rerni te dodatno omekšate pilećim temeljcem. Štaviše, ovaj se recept zove rastopljeni luk jer je povrće toliko nježno nakon termičke obrade da se topi u ustima…
Sastojci za rastopljeni luk:
- 4 velika luka sveukupne težine oko 1 kilograma
- 125 ml pilećeg temeljca
- 2 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika rastopljenog putera
- 1 kašika svježe nasjeckanog timijana
- 1 čajna kašikica soli
- ½ čajne kašikice mljevenog bibera
Priprema luka:
- Zagrijte rernu na 230 Celzijevih stepeni.
- Luk očistite i narežite na komade veličine oko 2 i po centimetara.
- Pomiješajte ulje, puter, sol, papar i timijan te tom mješavinom namažite komade luka.
- Luk stavite peći u rernu na 30 do 35 minuta dok površina ne dobije lijepu karameliziranu boju. Na pola pečenja preokrenite luk da obje strane budu iste.
- Po isteku vremena u lim za pečenje pažljivo ulijte pileći temeljac i sve zajedno pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok se temeljac ne reducira, a luk postane vrlo mekan.
- Poslužite kao prilog mesu.
Dobrobiti konzumiranja luka
Crni luk sadrži vitamine i minerale, folnu kiselinu, željezo, hranljiva vlakna i hranljive sastojke. Zahvaljujući njegovom jedinstvenom sastavu smanjuje upale u organizmu i jača imunitet. Luk je zdrav i ljekari ga preporučuju za ishranu ljudi sa mnogim oboljenjima.
Pored toga što sadrži vitamine i minerale, naprimjer, vitamin C, vitamine B grupe, vlakna, sadrži flavonoide, koji djeluju kao antioksidanti, smanjuju upalne procese u organizmu. Najčešće djeluju na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Također, luk pozitivno utiče i na imunitet.
Luk pomaže i u snižavanju unosa soli u organizam