Slasno, a nije masno. Uživajte u svakom zalogajčiću.
Potrebno:
300 g paradahjza
1 šaka bosiljka
3 čehna bijelog luka
100 ml maslinovog ulja
500 ml vode
300 g palente
50 g maslaca
100 g parmezana
200 g mozzarelle
Timijan i origano po želji
So, biber
Priprema:
Paradajz operite, nasjeckajte i ubacite u posudu za pečenje. Dodajte bijeli luk, maslinovo ulje, so, biber i bosiljak, pa sve zajedno pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. U vreloj posoljenoj vodi skuhajte palentu. Kada postane kremasta, dodajte maslac i parmezan. Ubaciti možete i začinsko bilje po želji, dobra ideja bit će timijan i origano.
Dobro promiješajte i prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Pustite da stoji desetak minuta, ohladi se i stisne, pa je režite na željene oblike. Na dobro zagrijanom ulju komade palente zapecite s obje strane. Neka postanu hrskavi. Na još vruću palentu dodajte komadiće mozzarelle, pečeni paradajz i pospite bosiljkom. Poprskajte s još malo maslinovog ulja i svježeg bibera, pa poslužite još toplo.