Magazin

Još jedan u nizu slatkih kolačića. Jednostavan, a opet jako fin

Čokoladne bombice su još jedan u nizu sitnih kolačića, jednostavan a opet jako fin.

Po želji se može dodati malo ruma, kandiranog voća, limunove ili pomorandžine korice. Ukoliko vam je mnogo mjeru možete prepoloviti jer se dobije baš mnogo, ili pak podijeliti na dva dijela i jedan ostaviti čist, a u drugi dodavati ukuse po želji, pišu domacirecepti.net.

Sastojci:300 ml mlijeka/vode/sojinog mlijeka, 400 gr šećera, 200 gr čokolade, 250 gr margarina, 500 gr mljevenog keksa, rum, kandirano voće, korica limuna ili narandže, višnje iz kompota, žele bombone, orasi, lješnici, bademi…

Glazura: na 100 gr čokolade 3 kašike ulja.

Priprema:

Pomiješati mlijeko/vodu i šećer, nasjeckati margarin i staviti na vatru.

Sačekati da provri uz povremeno miješanje.

Kada provri dodati izlomljenu čokoladu, pa opet uz miješanje sačekati da se čokolada otopi.

Kuhati minut–dva, pa skloniti sa vatre.

Dodati keks i izmiješati.

Ostaviti da se ohladi, kako se masa bude hladila tako će se i stezati.

Od ohlađene smjese praviti kuglice i redati na tacnu.

Staviti u frižider da se stegne.

Otopiti čokoladu sa uljem, pa umakati svaku kuglicu u čokoladu, ocijediti je i stavljati na papir za pečenje ili rešetku.

Ostaviti da se čokolada stegne ili sa papirom zajedno svući na tacnu i staviti u frižider.

Prijatno.