Životni stil

Kad ga probate, nema natrag: Recept za slasni domaći kebab iz pećnice

Doner kebab klasik je ulične hrane, a uz malo truda lako možete napraviti i kućnu verziju. Poslužite se mljevenim mesom poput janjetine, ili je zamijenite junetinom i svinjetinom, začinite pa pomiješajte u blenderu s ostalim sastojcima u kompaktnu smjesu koju potom umotajte u foliju i ispecite u pećnici.

Nemate li takav mikser, smjesu od mesa, luka, začina i krušnih mrvica možete i umijesiti, odnosno oblikovati rukama. Pečeno meso poslužite s lepinama i omiljenim prilozima i umacima. Sjajno će pasati umaci na bazi vrhnja i jogurta, kao i ljutkasti umak od paradajza te tahini.

Sastojci za doner kebab:

  • 500 g janjećeg mljevenog mesa
  • 1 mali luk
  • 4 češnja bijelog luka
  • 100 g krušnih mrvica
  • 2 kašičice kima
  • 2 kašičice mljevenog korijandera
  • 1 kašičica sušenog origana
  • ¼ kašičice dimljene paprike
  • ulje, so, biber

Za posluživanje prema želji:

  • lepine
  • kupus
  • luk
  • paradajz
  • čili umak
  • tahini
  • vrhnje ili jogurt
  • sir feta

Priprema:

  1. Narežite luk i bijeli luk. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni Celzija. Sve sastojke osim ulja izmiksajte s prstohvatom soli i mljevenim biberom. Pulsirajte dok se sve ne sjedini i usitni.
  2. Veći list folije nauljite pa stavite na nju mesnu smjesu i oblikujte u čvrstu kobasicu, otprilike u obliku patlidžana. Čvrsto zarolajte foliju, uvrćući krajeve.
  3. Položite foliju na lim za pečenje i pecite u pećnici 35-40 minuta, povremeno okrećući, ili dok kuhinjski termometar ne očita 75 stepeni Celzija kada se probode u sredinu. Ostavite da se malo ohladi pa odmotajte foliju. Vratite na pladanj i kratko zapecite.
  4. Stavite meso na dasku i narežite ga na tanke ploške. Poslužite s lepinama i prilogom prema izboru.