Doner kebab klasik je ulične hrane, a uz malo truda lako možete napraviti i kućnu verziju. Poslužite se mljevenim mesom poput janjetine, ili je zamijenite junetinom i svinjetinom, začinite pa pomiješajte u blenderu s ostalim sastojcima u kompaktnu smjesu koju potom umotajte u foliju i ispecite u pećnici.
Nemate li takav mikser, smjesu od mesa, luka, začina i krušnih mrvica možete i umijesiti, odnosno oblikovati rukama. Pečeno meso poslužite s lepinama i omiljenim prilozima i umacima. Sjajno će pasati umaci na bazi vrhnja i jogurta, kao i ljutkasti umak od paradajza te tahini.
Sastojci za doner kebab:
- 500 g janjećeg mljevenog mesa
- 1 mali luk
- 4 češnja bijelog luka
- 100 g krušnih mrvica
- 2 kašičice kima
- 2 kašičice mljevenog korijandera
- 1 kašičica sušenog origana
- ¼ kašičice dimljene paprike
- ulje, so, biber
Za posluživanje prema želji:
- lepine
- kupus
- luk
- paradajz
- čili umak
- tahini
- vrhnje ili jogurt
- sir feta
Priprema:
- Narežite luk i bijeli luk. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni Celzija. Sve sastojke osim ulja izmiksajte s prstohvatom soli i mljevenim biberom. Pulsirajte dok se sve ne sjedini i usitni.
- Veći list folije nauljite pa stavite na nju mesnu smjesu i oblikujte u čvrstu kobasicu, otprilike u obliku patlidžana. Čvrsto zarolajte foliju, uvrćući krajeve.
- Položite foliju na lim za pečenje i pecite u pećnici 35-40 minuta, povremeno okrećući, ili dok kuhinjski termometar ne očita 75 stepeni Celzija kada se probode u sredinu. Ostavite da se malo ohladi pa odmotajte foliju. Vratite na pladanj i kratko zapecite.
- Stavite meso na dasku i narežite ga na tanke ploške. Poslužite s lepinama i prilogom prema izboru.