Životni stil

Kad jednom probate krompir na ovaj način, nećete ga poželjeti jesti nikako drugačije

Ovo jelo možete jesti samostalno ili pak kao raskošan prilog uz neko meso. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, koje vjerovatno već imate kod kuće, a najviša vremena oduzet će vam sjeckanje krompira, no ako imate pri ruci kuhinjsko pomagalo mandolinu, s rezanjem ste gotovi u tren oka.

Krompiri au gratin poznati su još pod nazivom dauphinoise, a riječ je o klasiku iz francuske kuhinje. Recept je vrlo jednostavan: radi se o nekoliko slojeva tanko narezanih krumpira koji se peku u maslacu i vrhnju s dodatkom, mirisne svježe majčine dušice.

Potrebni sastojci:

-250 ml slatkog vrhnja

-2 češnja bijelog luka

-30 g maslaca

-1.25 kg krompira

-1 kašičica soli

-malo bibera

-250 g sira, naribanog poput cheddara, edamera…

-svježa majčina dušica

Priprema

Rastopite maslac i izmiješajte ga s vrhnjem i protisnutim bijelim lukom. Pećnicu zagrijte na 180°C. Ogulite krompire i narežite na što tanje kriške. Posolite ih i pobiberite. U kalup za pečenje poredajte trećinu narezanih krompira te na njih izlijte razmućeni maslac i vrhnje. Pospite s trećinom naribanoga sira i par listića majčine dušice. Ponovite isti postupak još jednom, a treći sloj krompira zalijte s vrhnjem i maslacom, no nemojte ga posipati sa sirom. Pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 50-60 minuta dok krompiri ne omekšaju. Izvadite ih i pospite s ostatkom sira i ponovo stavite u pećnicu na 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.