Od domaćih kiflica zamirisat će vam cijeli stan, a priprema je toliko jednostavna da gotovo ne možete pogriješiti. Za pripremu će vam trebati samo jedna posuda pa će sve biti čisto i prije nego se kiflice ispeku.
Ako ste slučajno zaboravili kupiti mlijeko ili želite verziju bez mlijeka, imamo odličnu vijest. Pronašli smo recept za najmekše kiflice koje se pripremaju s mineralnom vodom umjesto mlijeka. Ovaj sastojak kiflicama će dati izvanrednu mekoću i prozračnost, čineći ih savršenim izborom za doručak ili kao zalogajčić uz kafu ili čaj.
Najmekše kiflice
Sastojci:
Tijesto:
100 ml gazirane vode
90 ml ulja
280 g brašna
1 kašika šećera
1/2 kašikice praška za pecivo
prstohvat soli
Punjenje:
pekmez po želji
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u posudi i umijesite glatko tijesto, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odmori oko sat vremena. Tijesto razvaljajte u oblik kruga te izrežite na trokute. Punite džemom po izboru i zarolajte. Pripazite da dobro zatvorite nadjev kako isti ne bi iscurio tokom pečenja. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 15 minuta.
Uživajte!