Savršeno uz kafu

Kad vas uhvati želja za slatkim: Ako mlijeko zamijenite ovim sastojkom dobit ćete nikad mekše kiflice

Od domaćih kiflica zamirisat će vam cijeli stan, a priprema je toliko jednostavna da gotovo ne možete pogriješiti. Za pripremu će vam trebati samo jedna posuda pa će sve biti čisto i prije nego se kiflice ispeku.

Ako ste slučajno zaboravili kupiti mlijeko ili želite verziju bez mlijeka, imamo odličnu vijest. Pronašli smo recept za najmekše kiflice koje se pripremaju s mineralnom vodom umjesto mlijeka. Ovaj sastojak kiflicama će dati  izvanrednu mekoću i prozračnost, čineći ih savršenim izborom za doručak ili kao zalogajčić uz kafu ili čaj.

Najmekše kiflice

Sastojci:

Tijesto:

100 ml gazirane vode

90 ml ulja

280 g brašna

1 kašika šećera

1/2 kašikice praška za pecivo

prstohvat soli

Punjenje:

pekmez po želji

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte u posudi i umijesite glatko tijesto, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odmori oko sat vremena. Tijesto razvaljajte u oblik kruga te izrežite na trokute. Punite džemom po izboru i zarolajte. Pripazite da dobro zatvorite nadjev kako isti ne bi iscurio tokom pečenja. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 15 minuta.

Uživajte!