popu palačinke

Kada nemate vremena: Sipajte jogurt u vrelu vodu, dodajte brašno i dobit ćete sjajno pecivo

Zaboravite na odlazak u prodavnicu kad vam ponestane hljeba, jer vam predstavljamo jedan sjajan recept. Ovo je divna i laka alternativa hljebu koju možete napraviti samo od jogurta, vode, brašna i malo soli.

Sastojci

  • 1 šolja vode (200 ml)
  • 1 šolja jogurta (200 g)
  • 2 šolje glatkog brašna (250 g)
  • 1 kašičica soli

Za fil (opciono)

  • puter
  • sir
  • paradajz
  • korijander
  • salata

Priprema

Sipajte vodu u lonac, zatim lonac prebacite na šporet, poklopite i pustite da proključa. U kipuću vodu dodajte jogurt, pa dobro izmiješajte lopaticom. Kuvajte oko 4-5 minuta.

Kada istekne vrijeme, skinite lonac sa šporeta i dodajte brašno. Na kraju posolite, promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Sipajte tijesto u dublju zdjelu i promiješajte ručno. Zatim prebacite tijesto na sto i mijesite dok ne postane glatko.

Umotajte tijesto u tanak rolat. Izrežite na komade veličine oraha, pa zatim tijesto uvijte u kuglu.

Tijesto oblikujte rukama u obliku malih palačinki. Zagrijte suhu tavu na šporetu i pravite palačinke.

Pržite na jakoj vatri dok ne porumeni sa obje strane. Pečene palačinke stavite na kuhinjsku krpu i pokrijte drugom da se ne osuše. Premažite puterom. Složite kriške sira na hrpu, dodajte paradajz pa zatim peršun. Na kraju dodajte salatu. Pokrijte drugom palačinkom i poslužite.