U jutarnjem ritualu većine ljudi gutljaj kafe daje mali osjećaj zadovoljstva - miran trenutak utjehe prije početka radnog dana.
Većina u u kafu dodaje šećer, ali stručnjaci upozoravaju da redovna konzumacija preslatke kafe i razni zaslađeni napici mogu dovesti do nekoliko zdravstvenih problema.
Probajte da smanjite konzumaciju kafe sa šećerom, a evo zašto je obična kafa bez šećera bolji izbor:
Smanjuje rizik od dijabetesa
Obična kafa može da pomogne u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, posebno kod žena. Studija s Harvard T.H. Chan School of Public Health otkrila je da konzumacija kafe smanjuje rizik za osam posto.
Osobe sa dijabetesom bi, ipak, trebale da se posavjetuju sa ljekarom prije nego što počnu da konzumiraju kafu.
Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti u svijetu. Iznenađujuće, umjerena konzumacija kafe može da pomogne u smanjenju ovog rizika.
Studija objavljena u časopisu Ochsner Journal sugerisala je da bi obična kafa mogla da bude dobra za srce.
Međutim, zapamtite, ova se korist smanjuje s dodatim šećerom, prenosi Jutarnji list.
Poboljšava pamćenje
Zaboravni ste? Kafa bi mogla da pomogne, pokazuje Istraživanje sa Univerziteta Johns Hopkins.
Kažu da obična kafa može da poboljša pamćenje, ali šećer te šanse smanjuje.
Pomaže u mršavljenju
Ako pokušavate da izgubite nekoliko kilograma, uvedite crnu kafu u vaš meni.
Prema časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, kofein pojačava metabolizam i podstiče termogenezu, pomažući vam da sagorite više kalorija.
Štiti jetru
Studija u Journal of Hepatology pokazala je da konzumacija kafe može da smanji probleme sa jetrom.
Osim toga, nusprodukt kofeina, paraksantin, inhibira stvaranje ožiljaka na tkivu, potencijalno sprječavajući razne bolesti jetre, uključujući hepatitis C, cirozu i rak jetre, kao što piše u Frontiers in Pharmacology.
Sprečava karijes
Obična kafa također može biti dobra za vaše zube.
Journal of Conservative Dentistry otkrio je da kafa bez aditiva smanjuje rizik od zubnog karijesa snižavanjem bakterija u ustima.
Reguliše krvni pritisak
Upravljanje visokim krvnim pritiskom ključno je za zdravlje srca. Studija u časopisu Nutrients sugerira da umjerena konzumacija kave može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
Međutim, prekomjerna potrošnja može da ima suprotan učinak, pa je umjerenost ključna.
Kalorije u kafi
Broj kalorija u vašoj kafi uveliko zavisi od njenih sastojaka.
Visokokalorične opcije poput frappuccina i lattea prepune su mlijeka, šlaga i šećera. Nasuprot tome, crna kafa sadrži samo dvije do 12 kalorija po šoljici, što je čini zdravijim izborom u svakom smislu.
Iako obična kafa ima mnoge prednosti, nije za svakoga. Osobama s osjetljivim želucem ili problemima sa varenjem može pogoršati simptome, uzrokujući nadutost, zatvor, gasove i dijareju.