Jedno od glavnih pitanja koja su vezana uz ljudsko istraživanje svemira i osnivanje kolonija na drugim planetama je - opskrba hranom. Pogotovo se to odnosi na svježe namirnice koje su, htjeli mi to priznati ili ne, ključne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.
Stoga ne iznenađuje da astronauti koji borave u svemirskim stanicama u Zemljinoj orbiti, provode zanimljiva istraživanja o uzgoju biljaka. Već smo ranije pisali o svježe uzgojenoj salati i ljutim papričicama na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a sad su istim smjerom otišli i Kinezi.
Naime, kineski astronauti koji su se nedavno vratili na Zemlju u sklopu misije Shenuhou 16, tokom svog boravka u kineskoj stanici Tiangong, uzgajali su povrće koristeći dva kompleta specijalizirane opreme.
Prvi komplet bio je namijenjen zelenoj salati, a astronauti su od juna do kraja misije uspjeli "odraditi" čak četiri berbe. Drugi je u pogon stavljen u augustu i rezultirao je berbom cherry paradajza i mladog luka.
Kinezi su iste komplete postavili u svom Centru za istraživanje i obuku astronauta, kako bi mogli uporediti rezultate uzgoja i lakše analizirati kako biljke sa Zemlje rastu u svemiru.
Ovaj aparat za uzgoj povrća ključan je dio cijelog sistema kontrole okoliša i održavanja života, istaknuo je za CCTV Yang Renze, istraživač iz Centra za istraživanje i obuku astronauta. Koristimo ga u svemiru za provjeru relevantnih tehnologija. U budućnosti ćemo se fokusirati na brz i obiman uzgoj.
Pojasnio je kako je ključni dio cijelog procesa apsorpcija ugljičnog dioksida, koja je uobičajeni proces u rastu biljke, a koje također mogu regenerirati i pročišćavati vodu transpiracijom.
Kina ima ambiciozne planove za svoj svemirski program. Nakon što su uspješno napravili svemirsku stanicu i poslali letjelicu na Mjesec, sljedeći im je korak i napraviti postaju na Mjesecu ili možda čak Marsu.
No, za to će im trebati i dobra tehnologija proizvodnje hrane. A ovaj eksperiment je uspješan prvi korak.