Magazin

Kako da napravite savršene kisele krastavce

​Kiseli krastavci su neizostavan dio za svaku mezu, predjelo ili sendvič.

Pripremaju se kao zimnica, ali su jedan od rijetkih dodataka koji se jednako jedu u toku zimskih i u toku ljetnjih mjeseci, prenosi Telegraf.rs.

Sada je idealan period za njihovu pripremu, pa ukoliko to još uvijek niste učinili - vrijeme je da nabavite krastavčiće i bacite se na posao.

Najvažnija stvar je da sve bude čisto i krastavčići i tegle. Ovo povrće temeljno operite, najbolje četkicom za zube. Tegle operite, osušite i sterilišite u rerni, oko 10 minuta na 100 stepeni. Sve ostalo je daleko jednostavniji posao.

Sastojci: 5kg kornišona, 1kg alkoholnog sirćeta, 3l vode, 200g šećera, 150g soli, 100g sušene ili svježe mirođije, 25g slačice, 1 vinobran, 1 konzervans, 5g bibera u zrnu.

Priprema: Sjedinite vodu i sirće i stavite da provri. Kada provri, dodajte so, sirće, mirođiju, slačicu i biber. Ostavite da vrije nekoliko minuta, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, ali da ostane mlaka.

Oprane krastavce potopite u vodu i odozgo pospite jedan vinobran, promiješajte i tako ostavite da odstoje najmanje sat, a najviše dva sata.

U ohlađene, sterilisane tegle poslažite krastavce, stavite plastičnu rešetkicu da se ne bi podizali kada sipate tečnost.

U tečnost, koja je sada prohlađena, dodajte jedan konzervans, promiješajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Pripremljenu tečnost kutljačom sipajte u sve tegle sa krastavčićima i ostavite da prenoće. Sutradan, ukoliko je to potrebno dolijte tečnost za krastavce, pokrijte svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice za tegle i poklopce.

Odložite na hladno i mračno mjesto. Poslije nekoliko dana uživajte.