Magazin

Kako da ukiselite kupus za dva dana? Postoji trik

Nemate uslova ni prostora da držite kacu kupusa u stanu ili podrumu? A sarmu biste ipak jeli, onu domaću? Rješenje postoji. Kupus možete da ukiselite za dva dana i to na sljedeći način koji je baš zanimljiv i brz.

Glavicu kupusa očistite od suvišni liski, i izdubite korijen. U udubljenje uspite sirće (otprilike mala kafena šoljica) pa kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili po cijeloj glavici.

Ovako pripremljen kupus stavite u kesu koju ćete potom odložiti u zamrzivač na 48 sati. Kada je izvadite i odmrznete dobićete kiseli kupus.

Postoji i jedan malo sporiji način da ukiselite kupus. Kada očistite glavicu, izdubite korijen i sipajte u šupljinu so, stavite kupus u dublji sud, a pored njega krišku hljeba.

Kupus potom prelijte ključalom posoljenom vodom (so po ukusu, ali ipak vodite računa da ga so čuva od kvarenja) i poklopite. Očekujte da se kupus ukiseli za najviše pet dana, ali uslov je da ga držite na toplom.