I dok neki ljudi trebaju potpuno izbaciti slatku hranu iz prehrane, većina bi imala zdravstvene koristi od smanjenog unosa šećera. Ipak, to ne znači da ga morate potpuno izbaciti, rekla je dijetetičarka Ellie Krieger.
Bilo da želite izgubiti kilograme ili se samo osjećati bolje, evo kako postići bolju šećernu ravnotežu:
Naučite razliku između prirodnog i dodanog šećera
Prema Američkom udruženja za srce, dnevni unos dodanog šećera ne bi trebao iznositi više od 25 grama za žene i 36 grama za muškarce.
Hrana poput voća i jogurta ima šećere koji se prirodno pojavljuju, a naša ih tijela drugačije obrađuju zbog hranjivih sastojaka s kojima dolaze. Naprimjer, narandža ima vlakna koja tijelo razgrađuje, što omogućava šećeru da sporije uđe u krvotok. Vlakna vas također drže sitima, pa ćete vjerovatno i jesti manje. Ali, kada pijete sok od narandže, čak i ako je napravljen od svježe cijeđenih narandži, šećer će brže pogoditi krvotok. A, bez drugih hranjivih sastojaka (osim vitamina), to će uzrokovati skok praćen padom. Također neće utažiti glad.
Dodani šećer sadrži prazne kalorije bez hranjivih tvari, a nalazi se u prerađenoj hrani, od kečapa do čipsa.
Uključite više cjelovite hrane u svoju prehranu
Jedan od najboljih načina da izbacite dodani šećer je da u prehranu uključite više cjelovite hrane. Razmislite kako biste mogli smanjiti ovaj šećer te kao zaslađivače koristite svježe voće.
Andrea Mathis, registrirana dijetetičarka koja vodi blog 'Beautiful Eats and Things', kaže kako se osjeća super otkako je iz svoje prehrane izbacila dodani šećer.
"Volim dodavati voće u recepte za palačinke ili muffine. Puno puta ću izostaviti šećer i samo dodati voće jer je ono prirodno slatko", dodala je.
Odredite svoj glavni izvor šećera
Razmislite o svojoj prehrani i procijenite koji je glavni izvor dodanog šećera i zamijenite ga.
"Za većinu ljudi to su slatki napitci. Razmislite kako ih možete zamijeniti na način koji je za vas još uvijek razuman i da još uvijek možete uživati u svojoj hidrataciji", rekla je Krieger.
Jedite dovoljno tokom dana
Jedna od važnih strategija je da tokom dana jedete redovite, uravnotežene obroke.
"Otkrila sam da će ljudi najvjerovatnije posegnuti za slatkom hranom kada su gladni, jer je šećer gorivo koje naše ćelije najbrže apsorbiraju", dodala je Krieger.
Ne pretjerujte s umjetnim sladilima
Prije nego što kupite sladoled bez šećera, imajte na umu da umjetna sladila možda nisu najbolje rješenje. Krieger predlaže da se zaslađivači poput saharina i sukraloze koriste štedljivo.
"Ne pomaže naviknuti okusne pupoljke na tu slatku zamku", upozorila je Krieger, a piše Huff Post.