Akcija 'Consigliere'

Kako je funkcionirala sarajevska praonica para kartela Tito i Dino

Edin Gačanin uhapšen u velikoj međunarodnoj akciji EUROPOL-a

Pripadnici MUP-a KS od jutros po nalogu Tužilaštva BiH provode akciju 'Consigliere' u kojoj je su uhapšeni Dženis Kadrić i Alem Hodović.

Obojica se sumnjiče da su prali pare, a nezvanične informacije govore da su u legalne tokove ubacivali novac superkartela Edina Gačanina.

"Osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog krivičnim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine", navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Consigliere je pozicija unutar vodećih struktura sicilijanske, kalabrijske i italijansko-američke mafije. Riječ je popularizirana na engleskom romanom The Godfather i njegovom filmskom adaptacijom.

U sklopu akcije, pretresena je i kompanija E.S TECH iz Sarajeva u kojoj je Hodović bio direktor. Zanimljivo je da je, prema podacima iz registra portala Akta, vlasnik kompanije Stefan Papić.

On je bio dio kartela Tito i Dino, a hapšen je u Belgiji 2022. godine.

Istražitelji već duže vrijeme prate 'rad' Papića i njegove kompanije u Sarajevu.

Prema dostupnik podacima, Papićeva kompanija poslovala je uglavnom negativno, a bavila se IT opremom.

Posljednji put kada je poslovala pozitivno - 2018. godine - dobit je bila 39.714 KM, da bi nakon toga imala strmoglavi pad - 2022. je u minusu više od 60.000 KM.

Poslovanje Papiće kompanije

Ovaj i druge biznise, Papić i ostala ekipa, koristili su za pranje para od kojih su kasnije kupovane brojne nekretnine - ili su čak pravljene cijele zgrade.

I Papić i Hodović bili su česti posjetioci Dubajia, gdje je bilo sjedište kartela Tito i Dino kojeg je vodio ili vodi Edin Gačanin.

Hodović sa suprugom u Dubaiju

Raport je već objavio da su uhapšeni Papić i Hodović povezani sa ranije uhapšenim advokatom Zlatkom Ibrišimovićem koji je također osumnjičen za pranje para.

Iako je Gačanin uglavnom boravio u Dubaiju, njegov prljavi novac završavao je i u Sarajevu. Tu se dijelom prao i slao dalje.

Za taj 'sarajevski posao' bila su, prema informacijama iz Sky aplikacija, zadužena dva lika - Stefan Papić te advokat Zlatko Ibrišimović.

Papić je Edinu Gačanini bio svojevrsna desna ruka u Sarajevu. Papićeva majka je Maja Kočetkov i navodno ga je ona uvezala s mnogo važnih ljudi u Sarajevu.

A, Papića i Ibrišimovića su, prema našim informacijama, spojile i određene prljave policijske strukture. O svemu tome, Ibrišimović je - kako smo već objavljivali - prilikom davanja iskaza u Tužilaštvu BIH - satima pričao istražiteljima.