zdravo i ukusno

Kako napraviti domaći kefir? Trebaju vam samo dva sastojka

Priprema kod kuće je vrlo jednostavna, radi se od kefirnih zrnca (kefirna kultura ili gljiva), a izgledaju poput kuhanog karfiola
Domaći kefir je fermentirani mliječni napitak s visokim sadržajem hranjivih tvari i probiotika i poznat je kao vrlo koristan

Domaći kefir je fermentirani mliječni napitak s visokim sadržajem hranjivih tvari i probiotika i poznat je kao vrlo koristan za probavu i zdravlje crijeva.

Mnogi ga smatraju hranjivijim od jogurta, ali i da je najzdraviji domaći kefir.

Priprema kod kuće je vrlo jednostavna, radi se od kefirnih zrnca (kefirna kultura ili gljiva), a izgledaju poput kuhanog karfiola.

Sadrže mikroorganizme koji su potrebni kako bi se mlijeko fermentiralo u kefir. Industrijski pripremljeni kefir nema toliko pozitivnih učinaka na zdravlje kao kefir napravljen od gljive kefir.

Također, važno je kod pripreme kefira koristiti samo plastične, staklene ili porculanske posude jer nije preporučljivo da metal dolazi u dodir s gljivama.

Sada ga možete pripremati sami uz ove upute.

Recept za domaći kefir

Sastojci:

1 puna kašika kefirnih zrnaca (kefirna kultura)
600 ml mlijeka

Priprema:

Mlijeku sobne temperature dodajte kefirna zrnca i ostavite ih 24 sata na sobnoj temperaturi. Idući dan procijedite kefir, lagano miješajući kroz plastičnu cjediljku plastičnom, silikonskom ili drvenom kašikom, da se kefirne gljive ne oštete. Kefir možete odmah popiti.

Svaki treći dan gljive operite vodom pa ih ponovno stavite u čistu teglu s mlijekom, prekrijte gazom i ostavite preko noći. I idući dan ćete ponovno imati svježi kefir. S vremenom će se gljive razmnožiti pa ih možete pokloniti dalje.

Domaći kefir potječe s Kavkaza

Kefir je fermentirani napitak od mlijeka i kefirnih zrnaca, a vjeruje se da potječe s Kavkaza. Postoji legenda koja kaže da su stanovnici Kavkaza godinama skrivali način na koji se proizvodi kefir, a s vremenom njegova primjena i ljekovita moć počela se širiti svijetom.

Ljekovita svojstva

Domaći kefir uzgojen od zrnaca tibetanske gljive ima brojna ljekovita svojstva, a neka od najvažnijih su:

  • regulira krvni pritisak
  • jača imunitet
  • čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • snizuje holesterol
  • smanjuje umor
  • usporava starenje
  • antiupalno djelovanje
  • liječi gljivične infekcije
  • pomaže kod probavnih tegoba
  • pomaže kod bolesti bubrega i jetre
  • sprečava pojavu i širenje raka
  • potiče mršavljenje
  • poboljšava zdravlje i izgled kože