Nije komplicirano

Kako napraviti smeđi šećer kod kuće?

Melasa je gusta, ljepljiva i tamnosmeđa tekućina koja nastaje u postupku proizvodnje šećera od šećerne trske

Trebate smeđi šećer za neki recept, a nemate ga kod kuće? Ne brinite, možete ga napraviti sami od smo dva sastojka: običnog bijelog šećera i melase.

Melasa je gusta, ljepljiva i tamnosmeđa tekućina koja nastaje u postupku proizvodnje šećera od šećerne trske. Ona obiluje hranjivim tvarima, a posebno željezom, kalcijem, kalijem, fosforom i magnezijem.

Ima gorko-slatki okus s natruhama dima, sastavni je dio proizvodnje ruma, a ima i veliki broj primjena u kulinarstvu. Korisno je imati teglicu melase kod kuće. Evo šta sve s njom možete napraviti:

  • Može se koristiti kao zamjena za šećer u pićima
  • Može se dodavati u razne hljebove i peciva
  • Može se dodavati kao zamjena za šećer u kolačima (tamnije boje)
  • Može se dodavati u kekse poput medenjaka
  • Upotrijebiti za začinjavanje umaka
  • Dodati prilikom pripreme pečenog graha kao sladilo
  • Upotrijebiti za glazuru mesnih pečenja
  • Upotrijebiti za mesne marinade

Kako napraviti smeđi šećer kod kuće?

Sastojci

225 g bijelog šećera
2 čajne kašičice melase

Priprema:

  1. Pomiješajte bijeli šećer s melasom. Miješajte ručno (ili u mikseru) dok se sastojci ne sljube.
  2. Prebacite smeđi šećer u teglu s poklopcem i koristite po potrebi.
  3. Ovako pripremljeni smeđi šećer ima rok trajanja i do nekoliko mjeseci.