Trebate smeđi šećer za neki recept, a nemate ga kod kuće? Ne brinite, možete ga napraviti sami od smo dva sastojka: običnog bijelog šećera i melase.
Melasa je gusta, ljepljiva i tamnosmeđa tekućina koja nastaje u postupku proizvodnje šećera od šećerne trske. Ona obiluje hranjivim tvarima, a posebno željezom, kalcijem, kalijem, fosforom i magnezijem.
Ima gorko-slatki okus s natruhama dima, sastavni je dio proizvodnje ruma, a ima i veliki broj primjena u kulinarstvu. Korisno je imati teglicu melase kod kuće. Evo šta sve s njom možete napraviti:
- Može se koristiti kao zamjena za šećer u pićima
- Može se dodavati u razne hljebove i peciva
- Može se dodavati kao zamjena za šećer u kolačima (tamnije boje)
- Može se dodavati u kekse poput medenjaka
- Upotrijebiti za začinjavanje umaka
- Dodati prilikom pripreme pečenog graha kao sladilo
- Upotrijebiti za glazuru mesnih pečenja
- Upotrijebiti za mesne marinade
Kako napraviti smeđi šećer kod kuće?
Sastojci
225 g bijelog šećera
2 čajne kašičice melase
Priprema:
- Pomiješajte bijeli šećer s melasom. Miješajte ručno (ili u mikseru) dok se sastojci ne sljube.
- Prebacite smeđi šećer u teglu s poklopcem i koristite po potrebi.
- Ovako pripremljeni smeđi šećer ima rok trajanja i do nekoliko mjeseci.