imamo recepte

Kako pravilno skuhati rižu? Jedan korak je ključan da dobijete savršeno pahuljasta zrna

Kuhanje riže može se činiti jednostavnim zadatkom, ali pravilna priprema ima niz prednosti koje mogu poboljšati kvalitetu obroka i vaše kulinarske vještine. Naučiti kuhati rižu je poput vožnje bicikla. Jednom kada znate kako napraviti pahuljastu, savršenu rižu, lako možete ponavljati postupak iznova.

Smeđa ili bijela riža, ili bilo koja druga vrsta koju preferirate, glavna je namirnica u brojnim jelima, pa je važno znati kako pravilno skuhati rižu.

Kako pravilno skuhati rižu?

Ako želite pahuljasta, odvojena zrna, onda biste trebali ispirati rižu prije kuhanja. To možete učiniti uz jednu od ove dvije metode. Ispiranje pomaže u uklanjanju viška škroba koji može uzrokovati da riža bude ljepljivija. Ako vam ne smeta kada se riža više zgrudva, nemojte ispirati.

Sve vrste riže mogu se kuhati na sličan način, hidratiziranjem pojedinačnih zrna vodom ili drugom tekućinom, što se naziva metoda apsorpcije. Omjer riže i vode varira ovisno o vrsti riže.

Kuhanje riže na štednjaku

Kada se riža pravilno skuha, ima savršenu teksturu i okus, što može značajno poboljšati cjelokupno jelo. Pravilno kuhana riža bi trebala biti mekana, ali ne prekuhana, i zrna bi trebala biti odvojena umjesto ljepljive mase.

Sastojci

1¾ šolje vode
1 šolja duge ili srednje zrnaste bijele riže, po želji isprati
1 kašičica soli

Postupak

Zakuhajte vodu i dodajte so. Ulijte vodu (za svaku dodatnu šolju riže dodajte još 1¾ šolje vode) u veliki lonac za umake s poklopcem. Prokuhajte i posolite.

Polako dodajte rižu u vrelu vodu i pazite da vrlea voda ne prsne iz lonca. Promiješajte jednom, ili tek toliko da se riža odvoji. Drvenom kuhačom odvojite grudice. Nemojte pretjerano miješati. To može uzrokovati da riža postane ljepljiva.

Poklopite lonac i pirjajte. Pobrinite se da poklopac dobro prianja na lonac i smanjite temperaturu na najniži nivo. Pustite da se riža kuha oko 18 minuta, zatim maknite s vatre i ostavite da se riža kuha na pari još pet minuta. Ne otvarajte posudu za umake i ne miješajte rižu tokom kuhanja. Prije posluživanja, viljuškom lagano pomiješajte rižu kako biste odvojili zrna.

Ako je riža gotova prije nego što ste je spremni poslužiti, stavite presavijenu krpu preko posude za umake, vratite poklopac i ostavite je sa strane. Peškir će upiti višak vlage i kondenzaciju, sprječavajući prekuhanu i kašastu rižu.

Kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici

Kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici može izgledati čudno, ali to je zapravo pametna metoda budući da je mikrovalna pećnica prirodno vlažno okruženje za kuhanje. Slijedite svaki put ove osnovne korake kako biste dobili dobro kuhanu bijelu rižu.

Priprema

Planirajte omjer vode i riže u omjeru 2:1. Dakle, za pola šolje nekuhane riže koristite jednu šolju vode. Isperite rižu (ako želite) i stavite je u posudu za mikrovalnu pećnicu. Ulijte vodu. Promiješajte jednom ili dvaput kako biste bili sigurni da je sva riža potopljena i otprilike ravnomjerno raspoređena ispod površine vode. Stavite rižu u mikrovalnu, nepokrivenu, 15 minuta.

Ako se sva voda upije, riža je gotova. Ako voda ne upije, nastavite kuhati rižu u intervalima od dvije minute. Za kuhanje riže može biti potrebno do 25 minuta, ovisno o vašoj mikrovalnoj pećnici i posudi za kuhanje koju koristite. Pustite rižu da odstoji pet do deset minuta prije posluživanja. Prođite viljuškom i uživajte. Imajte na umu da se jačina mikrovalova razlikuje, tako da ćete možda morati probati nekoliko puta kako biste vidjeli koliko vam vremena treba za mikrovalnu pećnicu.

Kuhanje riže u pećnici

Prema USA Rice, kuhanje riže u pećnici idealan je način da oslobodite ploču štednjaka.

Ovo je metoda za bijelu i smeđu rižu.

Priprema

Planirajte omjer vode i riže u omjeru 2:1. Zakuhajte odgovarajuću količinu vode. Pomiješajte rižu, vodu, 1/2 kašičice soli i kašiku maslaca u posudu ili tavu za pećnicu. Ako koristite posudu, dobro pokrijte folijom. Ako koristite tavu, pokrijte je folijom ili poklopcem koji čvrsto prianja. Kada birate veličinu posude, imajte na umu da će vaša riža utrostručiti volumen tokom kuhanja. Pecite na 180 stepeni. Bijeloj riži treba između 25-30 minuta, dok je smeđa gotova za 50-60 minuta. Razaberite rižu viljuškom i poslužite.