Turska kafa se priprema u skoro svakom domaćinstvu na Balkanu i mnogima je omiljena vrsta kafe, a riječ je o kafi koja ima dugu historiju i tradiciju, zbog čega je upisana na UNESCO-ovoj listu nematerijalne svjetske baštine u Evropi. u 2013. godini.
Zrna kafe se prvo prže, a zatim samelju u fini prah i tako se dobija turska kafa koja se polako kuha u džezvi za kafu uz dodatak vode i šećera. Kuha se polako, da bi se pjenilo, i iako na prvi pogled zvuči jednostavno, svako je kuha na drugačiji način.
„Kako se kuva turska kafa? Rano ujutru smo ušli u raspravu o tome kako da je napravim jer svako tvrdi da je njihov način ispravan pa me zanima kako je kuhate“, stoji u pitanju koje je postavio jedan Reddit korisnika, a drugi korisnici su odgovorili da pripremaju tursku kafu.
„Hladna voda u džezvu. Dvije kašike kafe u vodi, promiješati. Kuhati dok kafa ne počne da se diže, pa skloniti sa vatre (ponoviti tri puta). Ostaviti dva minuta da se talog slegne i sipati u šolju. Dodati šećer i mlijeko po želji“, piše jedan korisnik Reddita.
„Odmjerim vodu (šolja i po) i stavim u džezvu da provri, kada provri stavim pola vrele vode u šolju, dodam kašičicu kafe i vratim na gas dok ne krene da se diže, vratim vodu iz šolje u džezvu i dodam šećer“, napisao je drugi, a sa njim se složila i druga korisnica koja je izjavila da je vidjela ovakav način pripreme kod svoje majke i bake.
„Napunim malu džezvu skoro do vrha, dodam dvije kašičice šećera, prokuham vodu, kad proključa dodam tri kašičice kafe. Posle toga smanjim vatru i kuham na tihoj vatri dok kafa ne počne da se diže. Kada naraste do maksimuma, skinem je sa ringle i promiješam kašikom tri puta ponovim proces ključanja i kuhanja, nakon toga je kafa gotova“, napisao je treći korisnik.
U komentarima se javio čovek iz Turske koji je objasnio kako se priprema turska kafa kod njih.
„Ovdje Turčin, opšta praksa pravljenja kafe u Turskoj je sljedeća: stavite dvije kašičice kafe u džezvu (ili turski aparat za kafu) na svaku šoljicu kafe, promiješajte i smanjite vatru na nisku, sačekajte da naraste i gotovo, smatra se da je kafa bolja ako se na površini kafe formiraju mjehurići“, napisao je on.