u VSTV-u

Kako su eksperti i predvidjeli: Stižu posljedice Perićevog čitanja ‘izdvojenog mišljenja’ u aferi Respiratori. Danas mu se nastavlja proces

Disciplinski tužitelj tereti Perića po više tačaka, a prva se odnosi na to što je 5. aprila ove godine u predmetu “Respiratori“ javno pročitao izdvojeno pravno mišljene o presudi
Sudija Branko Perić zatražio izuzeće

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća sutra bi trebalo biti nastavljeno pripremno ročište u predmetu protiv Branka Perića, sudije Suda BiH. Početak ovog ročišta održan je u septembru, ali je tada Uredu disciplinskog tužioca (UDT) naloženo da u roku od osam dana dostavi uređenu disciplinsku tužbu, što je u tom roku i učinjeno.

Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u ovom predmetu predsjedava Aleksandra Obradović, sutkinja Osnovnog suda Brčko distrikta, a članovi su Edin Bičo, sudija Kantonalnog suda u Goraždu i tužiteljica Željka Fabić iz Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Asmir Baćevac, disciplinski tužilac podnio je protiv sudije Perića disciplinsku tužbu po više osnova.

Sudija Perić je optužen po više tačaka, a prva se odnosi na to što je , 5. aprila ove godine kao predsjedavajući Sudskog vijeća u predmetu“Respiratori“ javno pročitao izdvojeno pravno mišljene o presudi što je, prema navodima iz disciplinske optužnice, suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Perić je i putem sistema za upravljanje predmetima (CMS) tražio da se strankama dostavi izdvojeno pravno mišljenje, čime je prekršio zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), odnosno donio odluku kojom se očigledno krši zakon, ili uporno i neopravdano krše pravila postupka.

Drugom tačkom tužbe, Perić se tereti za neopravdano kašnjenje u izradi odluka zbog neefikasnog i neblagovremenog preduzimanja službenih radnji u drugom predmetu, čime je propustio okončati postupak vraćanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom prije proteka zakonskog roka za opoziv uslovne osude.

Zbog Perićevih primjedbi da prekršaj iz te tačke nije činjenično opisan, od UDT-a je u septembru zatraženo da doradi tužbu.

Trećom tačkom tužbe Perić se tereti da je objavom saopćenja u kojem tvrdi da ga “tužilačko-medijska mafija želi i krivično sankcionirati zbog iznošenja mišljenja“, počinio ozbiljno kršenje službene dužnosti, ili doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva.

Inače, pred Apelacionim vijećem Suda BiH nedavno je održano ročište na kojem su žalbe iznijeli i Tužilaštvo BiH i prvostepeno osuđeni u aferi „Respiratori“.

Na tom ročištu desilo se upravo ono na što su i upozoravali neki pravni eksperti, a nakon što je Perić javno pročitao izdvojeno mišljenje, da bi ono moglo utjecati na daljni postupak u žalbenom procesu u ovom predmetu.

Naime, odbrane osuđenih, naročito bivšeg premijera Fadila Novalića upravo su isticale Perićevo mišljenje i stav kao pozitivan primjer, a prvostepeno Sudsko vijeće u tom predmetu nisu nazivali s tim imenom kako se i zvanično zove, nego „većinsko vijeće“, upravo stoga jer su presudu donijela dvojica od trojice sudija.

Iako izdvojeno mišljenje nije rijetko u sudskoj praksi Državnog suda BiH, Perić je ipak napravio presedan javno ga pročitavši.

Premda Perić negira da je počinio ikakav prekršaj , zanimljivo je da je on sam pisao publikacije u kojima predlaže šta je neophodno učiniti u smislu zakonskih izmjena, da bi se izdvojeno mišljenje moglo javno objaviti, a o čemu je Raport već pisao.

Perić je u septembru pred Disciplinskom komisijom kazao i da su o načinu objavljivanja presude u predmetu "Fadil Novalić i drugi" jednoglasno s njim odlučili i sudije Braco Stupar i Goran Radević, koje će kako je najavio pozvati za svjedoke.

Tada je Perić i predložio da disciplinski tužilac povuče tužbu protiv njega, a ako se nastavi s postupkom ocijenio je da će se to spominjati "kao mračna strana pravosuđa".

Disciplinski tužilac je kazao da neće povući tužbu, a za Perićeve navode kazao je da ih neće komentirati.