Zdrava hrana

Kako ukiseliti kupus za samo 12 sati?

Neodložnu potrebu za kisjelim kupusom dobro razumiju pravi ljubitelji sarmi. Oni koji tvrde da je prava sarma samo sarma sa kiselim kupusom i ne priznaju ni raštan, ni blitvu, ni listove loze kao potencijalne djelove njihovog omiljenog jela. Dakle - postoji način da dobijete listove kupusa za sarmu za samo 12 sati.

Sastojci:

1 veća glavica kupusa
3,5 dl bijelog vinskog sirćeta
3 dl vode
4 kašike soli
1 kriška hljeba

Priprema:

Isjeći korijen kupusa, a glavicu staviti u duboku posudu. U šupljinu gdje je bio korijen sipati 2 kašike soli. Hljeb iskidati na komade i rasporediti oko glavice, a jedan dio staviti preko soli.

Preliti vrelom vodom u koju je dodat ostatak soli. Zaliti sirćetom, poklopiti tanjirom i ostaviti da tako odstoji 8 sati.

Izvaditi kupus, sa njega ukloniti tragove izmrvljenog hljeba i prebaciti u duboki lonac. Procijediti tečnost, pa ponovo sipati vodu preko kupusa i kuhati 10 minuta na tihoj vatri, da tečnost proključa.

Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Izvaditi iz lonca. Listovi će se lako odvajati i kupus je spreman za sarmu.