BHDoktor

Kakva superhrana: Potcijenili smo je, a smanjuje rizike za rak i dijabetes, poboljšava probavu

Rotkvica je povrće koje ima zanimljiv izgled, mala je, ali moćna, čak i u prevenciji raka. Uz to je ukusna i bogata vitaminima i mineralima. Sve su to razlozi da je dodate u svoju prehranu. Posebno je ukusna u salati.

Dolazi iz porodice krstašica, a može rasti gdje ima dovoljno sunca, vlage i plodnog tla. Sve ovo čini je izuzetno jednostavnom za uzgoj. No, nemojte se iznenaditi ako rotkvica koju posadite izađe u drugom obliku i boji od one koju očekujete. Naime, postoje različite veličine, boje, oblici pa čak i okusi ove biljke jer postoji 35 različitih sorti rotkvice.

„Rotkvica je superhrana. Sadrži visok nivo vitamine C i B, željezo, vitamin K, magnezij i cink“, rekla je Megan Byrd, registrirana dijetetičarka i osnivačica Oregon Dietitian.

Ovi nutrijenti su važni za razne fiziološke procese, od stvaranja crvenih krvnih ćelija do poboljšanja probave. Kao druge krstašice (karfiol) i rotkvica sadrži glukozinolate. To su spojevi koji sadrže sumpor te imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Kora crvene rotkvice sadrži antocijanine, biljne pigmente koji su odgovorni za boju ovog povrća. Antocijanini, koji se također nalaze u biljkama kao što su bobičasto voće i ljubičasti kukuruz, imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.

Poboljšava imunitet

„Vitamini C i B u rotkvicama pomažu ojačati imunološki sistem poticanjem proizvodnje bijelih krvnih ćelija. Isto tako, one pojačavaju sposobnost bijeli krvnih ćelija da rade svoj posao“, objasnila je Byrd. Što znači da potiču bijele krvne ćelije na uništavanje klica i stvaranje antitijela.

Smanjuje rizik od raka

Vitamin C u rotkvici igra važnu ulogu u prevenciji raka. Vitamin C je antioksidans i on je moćni nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su štetne molekule koje u velikim količinama mogu oštetiti ćelije i potaknuti razvoj raznih bolesti pa tako i karcinoma. Kad jedete rotkvice, glukozinolati se razgrađuju na ćelije koje se zovu izotiocijanati. Nacionalni institut za borbu protiv raka dokazao je da izotiocijanati sprečavaju razvoj raka kod štakora i miševa. Ne samo to, jedna vrsta izotiocijanata koja se zove sulforafan je otkrivena u sjemenkama rotkvice, a igra važnu ulogu u smrti ćelija raka dojke u laboratorijskoj studiji iz 2017. i stanica raka pluća u istraživanju iz 2016.

Odražava zdrava probavu

Povrće je najbolji izvor vlakana, a oni igraju važnu ulogu u održavanju redovne probave. Zato nije čudo da rotkvice, koje sadrže oko 2 grama vlakna na 100 grama namirnice, mogu poboljšati probavu.

„Bogate se ligninom, vrstom netopivih vlakana“, kaže Vanessa Rissetto, nutricionistica i osnivačica Culina Healtha.

Netopiva vlakna se kreću kroz probavni trakt, ostaju netaknuta i apsorbiraju tekućine, otpad i nusproizvode prirodnih probavnih procesa. Time se otpad izbacuje iz probavnog trakta. Iako rotkvice mogu imati odlične učinke na zdravlje crijeva, ako imate IBS ili slično stanje crijeva ili čak samo osjetljiv želudac, znajte da krstašice, uključujući rotkvice, mogu uzrokovati plinove, nadutost i nelagodu u trbuhu zbog svoje rafinoze, šećera koji je nekim ljudima težak za probavu.

Smanjuje rizik do dijabetesa

U pregledu iz 2017. godine Naučnici su otkrili da rotkvica ima "antidijabetički učinak". Iako su potrebna dodatna istraživanja, vlakna u ovom povrću mogu usporiti apsorpciju glukoze, a time i prevenciju povećanja nivoa šećera u krvi. Uz to, druga laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama su pokazala da rotkvica smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima, što pomaže u upravljanju i potencijalno sprečavanju dijabetesa.

Kako odabrati rotkvice?

Možete ju pronaći u gotovo svim trgovinama s malo većom ponudom svježeg povrća, ali i na tržnicama. Odaberite rotkvice koje su deblje, čvrste i glatke. Pazite da lišće bude svijetlo zelene boje i svježe. Izbjegavajte one s crnim mrljama ili one koje su napukle, kao i prevelike rotkvice jer su obično stare. Sirove rotkvice su najukusnije kad su mlade i širine 2-3 centimetra.

Kako biste pripremili svježe rotkvice, operite ih, a zatim odrežite vrh korijena i stabljike. Stabljike se brzo kvare pa će i ona brzo istrunuti ako ostavite stabljiku. Iako ih možete oguliti, crvene rotkvice zapravo u koži sadrže svoj papreni okus pa ga tako možete izgubiti. Nakon toga možete ih narezati na kockice ili naribati.

Nemojte baciti korijen i stabljiku jer su i ti dijelovi jestivi. Zapravo neka istraživanja navode da lišće rotkvice ima čak više antioksidansa od same biljke. Isto tako, lišće je bogato vlaknima te ima sličan papreni okus. Gornji dio stabljike ispod lišća obično je mekši, dok bi donji dio blizu rotkvice mogao biti pretvrd za jelo pa njega bacite. Rotkvice i njezine listove odvojeno čuvajte u frižideru. Trebale trajati oko dvije sedmice.