Kalcij je najzastupljeniji mineral u našim tijelima i čini oko dva posto naše tjelesne težine.
Uglavnom se skladišti u kostima i zubima. Ovaj mineral je također od vitalnog značaja za mišićne kontrakcije, metabolizam proteina, krvni pritisak, zgrušavanje krvi i nervnu funkciju.
Ako su nivoi kalcijuma u krvi preniski, naše kosti su „prepadnute“ kako bi nadoknadile deficit.
Zbog toga moramo da ga dopunjavamo. Tinejdžeri i žene često imaju slab unos kalcija. Stručnjaci smatraju da je to možda zato što je veća vjerovatnoća da će preskočiti doručak (koji često sadrži mlijeko).
"Zabrinjavajuće je da jedna od pet tinejdžerki ne dobija dovoljno, što ih dovodi u opasnost od niske gustine kostiju", kaže Keri Ruckstone.
Ova dijetetičarka navodi benefite kalcija po naš organizam.
Kaže da postoje dokazi da kalcij štiti od nekih karcinoma, posebno debelog crijeva i dojke.
Tokom života, koštana masa opada zbog hormonalnih promjena, a dobar unos kalcija može značiti razliku između zdravih i krhkih kostiju.
Kalcij se također kombinira sa fosfatom da bi napravio hidroksiapatit, tvrdu supstancu u zubima.
Studije pokazuju da veći unos kalcija (obično putem mliječnih proizvoda sa niskim sadržajem masti) može pomoći u smanjenju nivoa "lošeg" LDL holesterola.
Također može imati povoljan utjecaj na krvni pritisak, što smanjuje rizik od koronarne bolesti srca.
Bogati izvori kalcija uključuju mliječne proizvode, zeleno lisnato povrće, obogaćeno biljno mlijeko i konzervisanu ribu koja sadrži kosti, kao što su sardine.
Ako uzimate kalcij da biste sačuvali koštanu masu, kombinirajte ga sa vitaminom D (10-25 mcg dnevno) za optimalnu apsorpciju, prenosi Healthy-magazine.