ukusno i sočno

Kao iz ćevabdžinice: Napravite ćevape kod kuće. Tajna je u sastojku koji ćete dodati u meso

Foto: Freepik

Nije teško napraviti sočne ćevape punog okusa, samo se treba držati nekih smjernica. Meso bi trebalo da bude masnije, kako biste izbjegli da vam na kraju truda ćevapi budu suhi.

Naravno, najukusniji su oni koji se peku na roštilju, ali kako većina nas nije u mogućnosti da ih tako svakodnevno pravi, ali zato u pomoć pozovite gril tavu. Ono što je važno jeste da ćevape pržite na umjerenoj vatri i da ih stalno okrećete kako bi se jednako ispekli sa svih strana.

Dakle evo jednog od najboljih recepata za ukusne ćevapčiće koji mame i mirisom i okusom. Ako mesu dodate malo vode, napravit će čudo.

Sastojci

1 kg junetine od vrata
50 ml vode
kašičica soli
malo bibera
malo aleve paprike
3 čenha bijelog luka dobro usitnjenog

Priprema

U vodi prokuhajte bijeli luk, so, biber i alevu papriku. Kada se ova smjesa ohladi, dodajte je u samljeveno meso.

Ključno je da ova smjesa bude dobro „umiješena“, tačnije da je miješate oko pola sata. Potom dodajte jednu kašičicu sode bikarbone, a zatim opet sve jako i dobro izmiješajte te dodajte samo malo obične vode.

Ostavite smjesu da odstoji u frižideru nekoliko sati, a najbolje je da to bude preko noći. Sutradan oblikujte ćevape, i pržite ih na način na koji smo objasnili.